16:23 / 03.01.2018.

Autor: HRT

U Murskom Središću ništa ne može pokvariti dobrosusjedske odnose

-

-

Foto: - / -

U Murskom Središću, na samoj granici sa Slovenijom, život teče normalno. Ne razgovara se ovdje mnogo o politici, iako ih ona, upravo zbog granice, često dotiče.
Na sjeveru zemlje, u spornim graničnim područjima između Slovenije i Hrvatske, napetosti nema. U Murskom Središću situacija je uobičajena. Ništa ne remeti dobrosusjedske odnose, ljude više muče svakodnevni problemi, a puno manje politika.  

Gotovo 40 godina Slovenka Slavica živjela je u Murskom Središću. A onda se, nakon suprugove smrti, preselila ponovno u Sloveniju. Često navrati u bivšu domovinu jer i dalje živi u pograničnom području. Samo s druge strane. "Za mene je moj dom i tu i tamo i tako ja to osjećam. Tako da je meni teško se opredjeljivati. Željela bi da se to riješi za obje strane. Uvijek smo bili u dobrim odnosima", kaže.

U Murskom Središću, na samoj granici sa Slovenijom, život teče normalno. Ne razgovara se ovdje mnogo o politici, iako ih ona, upravo zbog granice, često dotiče. Kako i ne bi kad je upravo Mura ovdje bila sporna. Arbitražnom odlukom potvrđene su granice katastarskih čestica, a ne sredina Mure kao što je Slovenija inzistirala.

Građani kažu da se ovdje točno zna gdje je što, jer je granica već stoljećima utvrđena. A kako su počeli, nadaju se da će i nastaviti - živjeti u dobrosusjedskim odnosima, jer jedni bez drugih ne mogu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!