18:04 / 29.06.2018.

Autor: I.B./Hina

U naselju Strmačka kod Cetingrada otkriveno spomen-obilježje žrtvama iz Domovinskog rata

-

-

Foto: - / -

U naselju Strmačka u općini Cetingrad otkriveno je spomen-obilježje na mjestu pogibije četvorice branitelja.
U naselju Strmačka u općini Cetingrad otkriveno je spomen-obilježje na mjestu pogibije četvorice branitelja koji su 1995. iz BiH, preko tada okupiranog područja, pokušali doći na slobodni dio Hrvatske.

Odavanjem pijeteta žrtvama štiti se čast i ugled Domovinskog rata i osnažuje vjera u bolju budućnost, rekao je premijerov izaslanik, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Pritom je pozvao na spremnost za izazove sadašnjosti, rekavši da je to naš dug prema  svima poginulima i stradalima.

Medved je kazao i da je ovo spomen-obilježje, s golubicom u letu, jedno u nizu kojim se obilježava ukupno 125. masovnih grobnica u Hrvatskoj. Za četvoricu stradalih, Nikolu Jukića te Milana, Zvonka i Peru Katića rekao je da ih je osobno poznavao. Istaknuo je da su kao članovi Hrvatskog vijeća obrane dali svoj doprinos borbi za slobodu te su samo mjesec dana prije Oluje, neznajući da će sloboda uskoro doći, mučki ubijeni u pokušaju da prijeđu iz obližnje Velike Kladuše na slobodni dio Hrvatske.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posebno je naglasio silinu ratnih djelovanja u Karlovačkoj županiji, gdje je osim izravnih ratnih pogibija bilo i mučkih ubojstava, ratnog zločina, okrutnih razaranja.

Podsjetio je da su za vrijeme neprijateljske okupacije općine Slunj, mnogobrojni civili potražili privremeno utočište u mjestima susjedne BiH. Neki od njih odvažili su se na hrabar, ali neizvjestan pokušaj prelaska preko privremeno okupiranog područja do mjesta koje su čvrsto branili hrvatski branitelji, kazao je Božinović. Dodao je i da kada se govori o žrtvama nikako ne smijemo zaboraviti policijske službenike kojih je samo na području Policijske uprave karlovačke poginulo 45, dok se jedan još uvijek vodi nestalim.

Iz masovnih grobnica ukupno je ekshumirano 2062 žrtve, od kojih je identificirano njih 1946. Ministarstvo hrvatskih branitelja, osim toga, traga za još 1509 nestalih i tijelima 414 smrtno stradalih kojima se ne zna mjesto ukopa.

U ime predsjednice Republike otkrivanju spomen obilježja je nazočio njen izaslanik Ante Deur, a počast poginulima odali su i načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić, gradonačelnik Slunja Jure Katić i pročeknik Ureda župana Karlovačke županije Ivan Uđbinac. Naglasili su da je cetingradski kraj po razmjerima stradavanja odmah iza herojskog Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!