Spaljeno dvije tone droge, vrijednost na tržištu oko 100 milijuna kuna

17.10.2022.

12:19

Autor: Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Spaljivanje droge

Spaljivanje droge

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Nešto više od dvije tone opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima spaljeno je u ponedjeljak u pogonima našičke tvrtke "Nexe", a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako se jedino suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.


Ovo je 18. organizirano spaljivanje zaplijenjenih droga, u kojem je, uz ostalo, uništeno 1,8 tona marihuane i hašiša, 86 kilograma kokaina, 33,8 kilograma amfetamina te 10 kilograma heroina, a vrijednost spaljene droge procjenjuje se na 102 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije COVID-a 19 te da se jedino sveobuhvatnim pristupom te suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

- Današnje spaljivanje je orijentirano na zapljene i kriminalistička istraživanja koja su privedena kraju 2020. godine. Već smo spremni za sljedeća spaljivanja. Trendovi su, kao što i sami možete zaključiti, takvi da se, nažalost, nakon određenog zastoja tijekom krize izazvane COVID-om, ovo ilegalno tržište oporavilo, dolazi do sve intenzivnijeg spajanja i povezivanja europskih mreža i međunarodnih kriminalnih skupina, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- Ovo tržište je teško zaustaviti jer se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala, koje takvim aktivnostima nastoje zaraditi veliki novac, koji nagriza temelje društva, ali hrvatska policija i carina rade ozbiljan posao na razbijanju tih skupina, ocijenio je Božinović.

Stoga su EU i EUROPOL nakon nekoliko godina vratili borbu protiv droga, kao jedan od svojih prioriteta, jer su zbivanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.Ističe da je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv "balkanskog kartela", koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović smatra da Hrvatska "još uvijek nema otvorenu narko scenu", iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.

Najavio je izradu nove strategije borbe protiv ilegalnog trgovanja drogama, koja će morati biti spremna za modifikacije, jer se tržište droga prilično brzo mijenja, a samo su prošle godine u EU otkrivene 52 nove vrste droga, prije svega sintetskog karaktera. Institucije su s timu vezi itekako budne, a trendovi nam govore kako nema mjesta za opuštanje, poručio je ministar. 

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković izvijestio je kako je u posljednjih 12 godina u pogonima "Nexea" uništeno više od 30 tona droga, da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća.

- Na maloprodajnom, ilegalnom tržištu, vrijednost bi bila stotinjak milijuna kuna ili oko 13 milijuna eura, rekao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga. 

- Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubojstava, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija, upozorio je Petković.

Istaknuo je kako se u Hrvatskoj bilježi rast konzumiranja marihuane, kokaina i različitih stimulansa, a da bi nova nacionalna strategija, čije se prihvaćanje u Hrvatskom saboru očekuje do kraja godine, trebala objediniti sve ovisnosti, droge, duhan, alkohol, ali i ovisnička ponašanja poput klađenja i kockanja


- Po vrstama droge su to heroin 10 kilograma, kokain oko 86 kila, marihuana i hašiš 1836 kila, MDMA i derivati oko 3,25 kila i 1256 tableta, amfetamini 33 kile, rekla je Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". 

Galerija
Spaljivanje droge, Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Spaljivanje droge, Foto: Davor Javorovic/PIXSELLSpaljivanje droge, Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!