18:14 / 11.12.2018.

Autor: M.M./Hina

U nedjelju se obustavlja promet zagrebačkim rotorom, preusmjerava se 19 autobusnih linija

Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL

Foto: Ivan Buvinic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najveći rotor u zemlji, onaj remetinečki, jedna od najkritičnijih prometnih točaka u Zagrebu, zatvara se za pet dana, 16. prosinca u 9 sati.
Najveći rotor u zemlji, onaj remetinečki, jedna od najkritičnijih prometnih točaka u Zagrebu, zatvara se za pet dana, u nedjelju 16. prosinca u 9 sati. Njegova će rekonstrukcija trajati više od godinu dana, a za to vrijeme  prometovat će se obilaznim, novosagrađenim cestama. Mnogi strahuju od velikih prometnih gužvi koje će se stvarati, za koje se sprema i policija.

Devetnaest autobusnih linija koje uobičajeno prometuju rotorom do kraja siječnja 2020. bit će preusmjereno na novoizgrađene privremene prometnice, priopćio je Zagrebački električni tramvaj (ZET). 

"ZET će pratiti radove te prema potrebi korigirati vozne redove prema potrebi. Organizacija javnog prijevoza putnika tijekom izvođenja radova prilagođavat će se privremenoj regulaciji prometa", navode iz ZET-a.

Najavili su da se preusmjeravaju linije 110 (Savski most - Botinec), 111 Zagreb(Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež), 132 (Savski most - Goli Breg - Brezovica), 133 (Savski most - Sveta Klara - Čehi), 164 Zagreb (Savski most -Horvati), 168 (Savski most - Ježdovec - Prečko), 159 (Savski most - Strmec Odranski), 160 (Savski most - Lipnica - Havidić Selo), 161 (Savski most -Kupinečki Kraljevec - Štrpet), 162 Zagreb (Savski most - Ašpergeri - Kupinec), 163 (Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci), 169 Zagreb (Savski most - Kupinec), 315 Zagreb, 112 (Savski most - Lučko), 222 (Remetinec - Žitnjak), 234 (Glavni kolodvor - Kajzerica Lanište) i 165 (Savski most - Klinča Sela).

Linije 109 i 607 također će prometovati prema novoj regulaciji, ali bez dodatnih izmjena u trasama kretanja.

Detaljne informacije o 19 autobusnih linija ZET-a građani mogu dobiti na internetskim stranicama ZET-a.

Kako se očekuju povećane gužve, i policija će pojačati pozornost te prometno redarstvo. Već sada savjetuje vozačima da izbjegavaju rotor. "Od smjera juga i zapada preporučuje se korištenje zagrebačke obilaznice, prilaz na prometni čvor Buzin i Kosnica te sa zapada na prometni čvor Jankomir. Od središta grada prema zapadu i obratno preporuka je Most slobode i Most mladosti", poručuju iz policije.

Ako ste ipak primorani koristiti smjer preko rotora, nova regulacija išla bi ovako - svi koji dolaze iz smjera istoka prema zapadu morat će koristiti obilazni pravac uz nasip. Vozite li sa zapada na istok, cesta vas vodi sjeverno od rotora. Ako dolazite iz grada, silazite s mosta prije rotora.

Radovi na rotoru po složenosti su odmah nakon izgradnje Pelješkog mosta. Bit će potrošeno oko 300 milijuna kuna, a na gradilištu će dnevno biti oko 200-tinjak domaćih radnika.

Sljedećih godinu dana novim putovima neće smjeti voziti teška vozila, a pješaci i biciklisti morat će se također prilagoditi. Prilagodit će se i navigacijske karte koje će turiste navoditi na alternativne smjerove i tako sve do početka 2020.
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!