Završilo ljetno računanje vremena

30.10.2022.

Zadnja izmjena 07:53

Autor: M.M./HRT/Hina

Završilo ljetno računanje vremena

Završilo ljetno računanje vremena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Noćas smo napustili ljetno računanje vremena, vrijeme u 3 sata ponovno se vratilo na 2 sata. Spavali smo jedan sat dulje, ujutro ćemo imati više dnevnog svjetla idućih nekoliko mjeseci, ali će i mrak sada prije padati. Podsjetnik za vozače: od preksutra, prema zakonu, svjetla na automobilima obvezna su i danju, do 31. ožujka iduće godine.


Europski parlament podržao je još u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta odluka o odabiru računanja vremena. No to je pitanje zapelo na Vijeću EU pa se i 2022. godine nastavlja po starom - kazaljke se pomiču jedan sat unatrag sa subote na nedjelju.

Čini se da u okolnostima posljednjih kriza, od pandemije koronavirusa do rata u Ukrajini i energetske krize, dogovor država članica EU-a o tom pitanju nije prioritet.

Studije pokazuju da se ljudi zbog pomicanja sata općenito osjećaju lošije i pate od poremećaja tzv. cirkadijanog ritma, imaju veće probleme sa spavanjem i osjećaju umor. Najviše su pogođena djeca i starije osobe.

U poljoprivredi pomicanja sata imaju negativan učinak na prinose usjeva i dobrobit životinja te remete bioritam stoke što, primjerice, utječe na mužnju krava.

O geografskom položaju države ovisi koje će računanje vremena izabrati. 

Primjerice, kad bi sve zemlje iz srednjoeuropske vremenske zone uzele trajno ljetno vrijeme, u Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španjolske oko 10 sati. U slučaju izbora "zimskog računanja vremena", sunce bi na istoku Poljske ljeti izlazilo u tri sata ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!