U Nemetinu obilježen Dan sjećanja na preživjele logoraše

14.08.2021.

12:20

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Nemetin

Nemetin

Foto: Dnevnik / HRT

Na današnji dan 1992. u Nemetinu kod Osijeka obavljena je najveća razmjena zatočenika srpskih koncentracijskih logora u Domovinskom ratu. 714 branitelja i civila napokon je doživjelo slobodu na hrvatskom tlu.  U zatočeništvu su proveli u prosjeku 250 dana. Većina njih zarobljena je tijekom pada Vukovara, u studenom 1991. Tim se povodom danas u Nemetinu obilježava Dan sjećanja na preživjele logoraše.

Sjećanja na svakodnevna mučenja u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i drugim logorima u Srbiji nisu izblijedjela ni nakon svih ovih godina. Psihičke i fizičke torture, sakaćenja, mučenja svih vrsta. Mnogi od njih do danas pojedinosti iz pakla koji su preživjeli nisu podijelili sa svojima najbližima. Srbija i danas negira postojanje koncentracijskih logora na svom teritoriju. Čak 44 individualne tužbe podigli su bivši logoraši.

- Trauma je bila tolika da nije za širu javnost, čak ni ukućane, smatram da je bolje da ostane za mene nego da opterećujem njih, rekao je Ivan Kovačić, bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora.

- Bilo je da padneš u neku žutu minutu u razmišljanjima hoćeš li više ikada vidjeti svoju obitelj. I nakon toliko godina emocija prorade, priznao je Ivan Mikulić, bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!