13:27 / 11.08.2020.

Autor: P.F./Hina

U Novalji dvoje novozaraženih, nitko od partijanera sa Zrća

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Epidemiolog Dinko Puntarić ustvrdio je da postoje strani turisti koji šire glas iz svojih domovina da su se zarazili na Pagu, ali da o tome nema jasnih spoznaja.
U Novalji na Pagu dvoje je novozaraženih koronavirusom - medicinska sestra i kućni kontakt prije oboljelog djelatnika ambulante. U evidenciji Ličko-senjske županije trenutačno je ukupno šest aktivnih slučajeva, među kojima nema ni stranaca ni "partijanera" sa Zrća.

Rekao je to za Hinu epidemiolog Dinko Puntarić i ustvrdio da postoje strani turisti koji šire glas iz svojih domovina da su se zarazili na Pagu, ali da o tome nema jasnih spoznaja.

- Mi nemamo u Novalji nijednu prijavu turista, osobu pozitivnu na Covid-19, osim u ambulanti hitne medicine. U dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, epidemiolozi Ličko-senjske županije pokušavaju utvrditi koliko je partijanje na Zrću, u Novalji, mogući izvor prijenosa zaraze, ali nema dokaza da je tome tako, rekao je Puntarić.

Ta tema, dodao je, stalno se vrti u krug.

- Stalno se vrtimo u krug na tu temu - mladi partijaju, ne paze, a kad nakon ljetovanja shvate da se nešto događa, s naknadnom pameću stigmatiziraju Zrće, ne i svoje ponašanje, a da ni sami ne znaju kada i gdje su se zarazili, rekao je Puntarić.

- Kad je riječ o zaraženima koronavirusom u Novalji, svi su vezani za ambulantu -  vozač i dva liječnika, a danas je i dvoje novooboljelih - medicinska sestra i kućni kontakt prije oboljelog djelatnika ambulante. Epidemiološki to smatram zatvorenom pričom. Od jučer testiranih 26 osoba te ambulante, samo je jedna medicinska sestra pozitivna. Smatram da uz propisane mjere tu situaciju držimo čvrsto pod kontrolom, rekao je Puntarić i dodao da nitko od oboljelih nije razvio teže simptome.

Svi djelatnici koji su pod nadzorom morat će obaviti testiranje i moći će se vratiti na posao uz negativan nalaz, a oni koji su bili inficirani, uz dva uzastopna negativna nalaza, i tu, dodao je, neće biti odstupanja.

Djelatnici Hitne pomoći, odnosno "druga posada" koja radi odvojeno od djelatnika smjene u kojem se pojavila zaraza, nisu bili u kontaktu sa zaraženima i oni su već preuzeli rad u ambulanti.

- U radu s pacijentima kolege se ponašaju vrlo odgovorno, ali utvrdili samo da su malo ležerniji kada čekaju pacijente u zajedničkom dnevnom boravku ambulante, i po mojem se mišljenju zaraza tu zavrtjela, rekao je Puntarić.

Osim petero oboljelih vezanih uz zarazu u ambulanti, u evidenciji Ličko-senjske županije je i žena iz Donjeg Lapca, koja se zarazila u Srbiji, a na Pagu je i dvoje zaraženih koji nemaju prebivalište u toj županiji, pa nisu u njihovoj evidenciji, ali pod nadzorom su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!