13:23 / 06.07.2020.

Autor: M.M./Hina

U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano 35 žena

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 'mjesto', prema neslužbenim rezultatima, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka.
U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 'mjesto', prema neslužbenim rezultatima, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka, osjetno više u odnosu na prethodni saborski saziv.

-
Izbori za Sabor: Hrvatska je odlučila    

Naime, na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u Sabor je bilo izabrano samo 19 zastupnica, a do kraja tog saziva, u svibnju ove godine, broj zastupnica se popeo na 29.

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti.

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije, koja je inače doživjela teški izborni poraz, potom s HDZ-ovih pobjedničkih lista - devet, Domovinskog pokreta Miroslava Škore - četiri, koalicije Možemo! - tri, Listi nacionalnih manjina - dvije i jedna zastupnica s Mostove izborne liste.

Broj saborskih zastupnica, iz različitih političkih stranaka, mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!