13:09 / 15.06.2020.

Autor: HRT/Hina

U NSK se od danas ponovno može učiti do ponoći

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) od ovoga ponedjeljka ponovno je otvorena i u noćnim satima.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) od ovoga ponedjeljka ponovno je otvorena i u noćnim satima od 21 sat do ponoći u sklopu popuštanja epidemioloških mjera te će korisnici, njih maksimalno 65 i uz prethodnu najavu, moći u tom vremenu učiti i raditi na nultoj razini knjižnice.

Tako je, u sklopu postupne normalizacije rada NSK u Zagrebu i u skladu s daljnjim popuštanjima mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, od ponedjeljka, 15. lipnja 2020., korisnicima ponovno od 21 sat do 24 sata dostupna usluga večernjeg rada na nultoj razini Knjižnice, priopćio je NSK.

Sukladno mjerama fizičke distance, u prostoru istodobno može boraviti najviše 65 osoba, a predbilježbe za korištenje usluge primaju se putem aplikacije na poveznici https://vecernjirad.nsk.hr/, telefonski na 01/6164-002 ili osobno u Informacijskom centru NSK.

Kako je navedeno, NSK se od 9. lipnja više ne zatvara radi dezinfekcije prostora, a broj korisnika koji mogu istodobno boraviti u Knjižnici povećan je s 200 na 240.

Također, od ponedjeljka do petka od 8 sati do 21 sat i subotom od 9 do 14 sati mogu se koristiti čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini i polukatu do daljnjega ostati zatvoreni.

Podsjeća se da, u skladu s još valjanim protupandemijskim mjerama ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 stupnja Celzijusa ili viša, pa će se korisnicima, prije ulaska u Knjižnicu i dalje mjeriti tjelesna temperatura primjenom beskontaktnoga toplomjera.

U slučaju pak da se utvrdi prisutnost bolesti COVID-19, a zbog potrebe za naknadnim utvrđivanjem bliskih kontakata, NSK će nastaviti voditi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica, odnosno bilježit će njihove točne kontaktne podatake i vrijeme provedeno u čitaonicama.

Korisnicima se preporučuje nošenje zaštitnih maski, a dužni su koristiti košarice, kretati se u posebno označenim prostorima pridržavajući se mjera fizičke distance, kao i samozaštite i zaštite drugih.

Rad u svim čitaonicama i dalje će biti omogućen samo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka "Mjesto za rad", a korisnici će i nadalje za rad moći koristiti samo ono mjesto koje će im biti dodijeljeno prilikom prijave za rad u čitaonici.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da obavijesti o daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice povezanima s epidemijom bolesti COVID-19 prate na portalu NSK https://www.nsk.hr/ i profilima Knjižnice na društvenim mrežama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!