U obnovu i dogradnju škole uloženo oko 24 mil. kuna

09.09.2022.

12:01

Autor: Hina/HRT

OŠ Vugrovec

OŠ Vugrovec

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Osnova škola Vugrovec, jedna od 13 teško oštećenih škola u zagrebačkom potresu, obnovljena je i dograđena, a u taj projekt je uloženo oko 24 milijuna kuna, istaknuo je u petak gradonačelnik Tomislav Tomašević u povodu završetka radova. 

Gradonačelnik je rekao da će polovicu tog iznosa povući iz Fonda solidarnosti EU, a za drugu polovicu se nada da će se isto tako sufinancirati iz EU-a, iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.


- Tako da je moguće da čak cijelu školu uspijemo obnoviti na trošak fondova EU, kako bi imali novca za dogradnju i opremanje drugih škola jer se ne želimo zaustaviti samo na obnovi škola koje su oštećene u potresu, istaknuo je Tomašević.  


Kaže da u ovom trenutku imaju u tijeku obnovu i drugih škola koja nije bila vezana uz potres, a koje obnavljaju, nadograđuju i otvaraju ovih dana. Riječ je o Područnoj školi Blato, OŠ "Ksavera Šandora Gjalskoga", Hotelijersko-turističkoj školi, 12. gimnaziji, OŠ "Jure Kaštelana", OŠ Bukovac, Područnoj školi Kupinečki Kraljevec i OŠ "Ante Kovačića". Njihova obnova financira se iz gradskog proračuna.


Kada se gleda obnova svih devet škola - to je pola milijarde kuna investicije, čime se jasno vidi koji su im prioriteti, naglasio je gradonačelnik Tomašević.   


Za Područnu OŠ Vugrovec kaže da je stara gotovo 200 godina te je jedna od najstarijih u Zagrebu, a nakon obnove i nadogradnje to je sada nova škola.


- Škola je konstrukcijski ojačana tako da može izdržati i jači potres od onog koji je oštetio nažalost Zagreb, energetski je obnovljena tako da može štedjeti energiju, modernizirana je s najsuvremenijom opremom. Bila je u dvije smjene a sada je u jednoj jer je nadograđena s novim katom te je s 11 učionica povećana na njih 20, istaknuo je Tomašević. Moći će primiti djecu iz tog prigorskog kraja u kojem se povećava stanovništvo, a kako je multifunkcionalna, u školi će se moći organizirati različite priredbe i druge aktivnosti za lokalnu zajednicu. 


Gradonačelnik je podsjetio da je Vugrovec bio blizu epicentra razornog potresa koji je prije dvije i pol godine pogodio Zagreb te je i škola stradala. Drago mu je, kaže, da su se učenici, njih 314 koji su bili prigrljeni u drugim školama, vratili u svoju školu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!