19:13 / 07.11.2019.

Autor: Mariola Milardović Perić/HRT

"U odnosu na sve zemlje u okruženju najmanje osjećamo pritisak migranata"

-

-

Foto: - / -

Duga je granica na vrgoračkom području, teren zahtjevan, sve se češće čuje pitanje treba li pozvati vojsku u pomoć.
Posljednjih dana sve su češće vijesti o ilegalnim prelascima migranata granice između Hrvatske i BiH na vrgoračkom području pa se u lokalno stanovništvo uvukao strah. To je područje obišao ministar unutarnjih poslova.

Kuća Mate Vujčića je pokraj granice. U noći, pred kućnim pragom, migranti su mu ukrali vozilo. Na putu do cilja - autoceste, zaustavila ih je prometna nesreća. Vraćeni su preko granice, Mati je ostalo uništeno vozilo, odštete nema. I gorak okus, ali i strah.

- Prije dva dana šesnaest ih je privedeno a tko zna koliko ih prijeđe granicu - kaže Mate.

Migrantska kriza traje i trajat će, mi smo na istočnomediteranskoj ruti, u vrgoračkom kraju zime su blage, bit će prelazaka i više.

- Hrvatska u odnosu na sve zemlje u svom okruženju najmanje osjeća pritisak migranata, a subjektivni osjećaj je nešto na čemu moraju svi raditi, pa je Ravnateljstvo policije poslalo i posebne upute preventivnim timovima na terenu, rekao je Božinović.

Duga je granica na vrgoračkom području, teren zahtjevan, sve se češće čuje pitanje treba li pozvati vojsku u pomoć. Na pitanje o mogućem postavljanju vojske na granicu Hrvatske, ministar je podsjetio kako je 2015. i 2016. godine kroz Hrvatsku dnevno prolazilo i do deset tisuća ljudi, a u ovom trenutku u području Unsko-sanskog kantona u BiH imamo od četiri do šest tisuća ljudi.

- Ulaže se u ljude i opremu - kaže ministar Božinović. Bude li trebalo, pomoći će pričuvni sastavi policije ili kolege iz drugih krajeva. I smiruje napetost, u  Hrvatskoj je stopa ukupnog kriminaliteta 23 posto manja nego lani.

Potvrdio je to i na sastanku u Solinu,  "Sigurnost povijesnih gradova" - sigurna zemlja, a cilj je povećati sigurnost i lokalnog stanovništva i turista u gradovima koji doživljavaju veliku turističku ekspanziju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!