U Opatiji otvoren novi dječji vrtić za 200 djece

30.08.2018.

15:46

Autor: HRT

default error photo
Vrtić je u potpunosti financirao Grad Opatija, a vrijednost radova je 32 milijuna kuna bez PDV-a.
U Opatiji je otvoren prvi namjenski građen dječji vrtić u ovom gradu, s kapacitetom za 12 odgojno-obrazovnih skupina s 200 djece, a dosad je upisano njih 152.

Vrtić je u potpunosti financirao Grad Opatija, a vrijednost radova je 32 milijuna kuna bez PDV-a. Lokacija na predjelu Punta Kolova je odabrana Urbanističkim planom iz 2009. godine, a dječji vrtić, u kojemu je 12 novih odgajateljica, sagrađen je u pet zgrada ukupne površine 3500 četvornih metara.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je prigodom otvaranja kako je gradnja vrtića dovršena prodajom dijela dionica Liburnia Riviera Hotela - Hoteli Cavtat, koje je Grad Opatija dobio u vlasništvo. "Nijedno opatijsko dijete ove predškolske godine neće ostati neupisano, a posebno smo sretni što je djece u Dječjem vrtiću Opatija sve više", rekao je Dujmić.

Napomenuo je kako se cijena boravka djece u vrtiću nije mijenjala godinama te iznosi 650 kuna za cjelodnevni program, što je 20 posto od stvarne, ekonomske cijene.

Dujmić je istaknuo i da grad daje naknade za novorođenu djecu te besplatne udžbenike i radne bilježnice za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i stipendije za studente, istaknuvši kako je prema podacima o demografskim mjerama u hrvatskim lokalnim samoupravama Opatija na drugom mjestu.

Murganić: Opatija se može ponositi svojim pristupom djeci

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ocijenila je da se Opatija može ponositi svojim pristupom djeci i demografskoj obnovi. "Za djecu i niz oblika financijske potpore roditeljima Opatija izdvaja mnogo iz svog proračuna te je jedan od rijetkih gradova koji nema listu čekanja za upis u vrtić te je to primjer svima ostalima u zemlji", kazala je ministrica.

Ustvrdila je da Opatija stvara sigurno okruženje za život mladih obitelji s djecom, što jamči povećanje broja djece u ovom gradu.

Na svečanosti otvaranja pročitano je pismo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem navodi da je izgradnja ovog vrtića istinsko ulaganje u budućnost te pokazuje da ovdje postoji jasna vizija budućnosti u okvirima nepovoljnog demografskog stanja Hrvatske.

U novom opatijskom vrtiću djelovat će skupina za djecu talijanske nacionalne manjine, skupina za rano učenje talijanskog te engleskog jezika. Sve sobe su okrenute prema moru, a kako je dječji vrtić sagrađen relativno visoko iznad mora, ocijenjeno je da ima jedan od najboljih pogleda među vrtićima u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!