U Opatiji otvorena izložba djela Picassa i Miróa

02.06.2021.

06:43

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Djela Picassa i Miróa

Djela Picassa i Miróa

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Izložba "Picasso i Miró: Prijateljstvo sloboda", na kojoj su izloženi izvorni radovi dvojice španjolskih umjetnika, otvorena je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji.

- Čast mi je što je u Opatiji tako velika značajna izložba, sve sam razgledala više puta, zato što sam i osobno te struke, povjesničar umjetnostti pa poznajem njihov opus, rekla je posjetiteljica Petra.

- Nakon dužeg perioda da sam negdje izašla van i onda mi je bilo da prvo dođem na ovu izložbu. Inače sam to gledala u Beču, želim ponovo vidjeti, kazala je Gordana, posjetiteljica.

Među prepoznatljivim radovima svakako se ističe Picassova Golubica mira, korištena u Olimpijskim igrama te njegovo najstarije djelo na ovoj izložbi - Glava mlade kćeri - litografija nastala 1947. godine.

- Imamo izloženo preko stotinjak djela, upoznajemo se s Miroom, kasnije dolazimo do Picassa, Euardova mapa, prvo poznate njegove edicije. Pri kraju imamo njegove poznate motive, minotaura i golubicu mira, objasnila je Iva Piglić Lazić, suorganizatorica izložbe.

Radovi su dio privatnih kolekcija i rijetko dostupni javnosti. Izložba se pripremala mjesecima te je jedna od najvažnijih i najvećih izložbi postavljenih u Opatiji.

- Odlučili smo se na Picasa i Miroa jer su to izrazito glasovita imena, bilo tko zna za njih, zbog jačine tih imena i vrijednosti umjetničkog značaja. Da bi ovaj umjetnički paviljon Juraj Šporer u Opatiji digli na tu jednu višu međunarodnu razinu, pojasnio je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Za građanstvo se izložba ostaje otvorena do 10. listopada. Ulaznica je 100 kuna, a građani Opatije izložbu će do 13. lipnja moći razgledati po cijeni od 50 kuna.

Paviljon Juraj Šporer je obnovljen i dodatno opremljen kako bi mogao zadovoljiti organizacijske i sigurnosne uvjete za izlaganje tako vrijednih djela.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!