U Opatiji procvao "cvijet nad cvjetovima"

05.02.2022.

12:32

Autor: Odri Ribarović/Podnevni dnevnik/HRT

procvale opatijske kamelije

procvale opatijske kamelije

Foto: HRT / HRT

U Opatiji su procvale prve kamelije i već prizivaju proljeće natječući se u ljepoti i kada je najhladnije. Baš to ih čini posebnima i izdvaja od ostalih 150 vrsta biljaka kojima je dom - najstariji opatijski park tik uz more.

Nježnim kamelijama zima ne smeta: prvi crveni i roza cvjetovi dočekuju šetače u najpoznatijem opatijskom parku Angiolina, iako im je puna sezona cvatnje tek u ožujku.

- Zamislite kad u proljeće cijeli park bude procvjetao – kaže Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Opatija.

A dočekat će vas raskoš cvijeta, koji je u svom izvornom obliku, nekad bio jednostavniji.

- Kina je njihova pradomovina, ne rastu baš takve, one su jednostruke. Kad su te prve kamelije došle u Europu, svi botaničari su se nekako urotili da još tu kameliju poboljšaju i još naprave ljepšu – objašnjava Katica Dražić, stručnjakinja za kamelije.

Prije177 godina u Opatiju je stigla prva "kraljevska kamelija".

- Rezultat dara kralja Fridricha Saskog gospodinu Sartoriju koji je šogor Ignacia Scarpe, vlasnika ovog parka i Vile Angioline, i on ju je donio daleke 1845. godine – objasnila je Mira Shalabi.

U to je doba u Opatiji, uz kamelije, procvjetao i početak turizma.

A fotograf Smiljan Prpić ističe da je uz djevojku s galebom, kamelija sinonim Opatije.

- Opatija je u znaku ljubavi, sad počinje Valentinovo – naglašava Prpić.

Kako ljubav prolazi i kroz želudac, u ponudi je i "slatka kamelija" pripremljena po originalnoj recepturi. I sve u čast "cvijeta nad cvjetovima" koji voli opatijsku klimu i raste s pogledom na more. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!