U Pićanu zabranjena gradnja kuća s ravnim krovovima

07.03.2023.

07:00

Autor: Anita Bartolović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U općini Pićan obavezni kosi krovovi

U općini Pićan obavezni kosi krovovi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kosi krovovi, ožbukana fasada i škure dio su tradicijske gradnje na istarskom poluotoku. No, moderna gradnja u ruralnom prostoru uzima sve više maha. Za općinu Pićan to je neprihvatljivo. Stoga su prostornim planom odredili da je na obiteljske kuće obavezno postaviti kose krovove. 


- Nekako smo htjeli zaštiti tradicionalnu izvornu gradnju da stambene građevine mogu imati maksimalno 30 posto tlocrta zgrade ravno kao neke mansarde i terase, naglasio je Dean Močinić, načelnik Općine Pićan.

Ravni krovovi i dalje su dopušteni na turističko-ugostiteljskim objektima i poslovnim zgradama. 

- Recimo, jedan automehaničar ili jedna stolarija mogu imati ravni krov, rekao je.

Slijedili su primjer iz Općine Barban. Uvjeti tradicijske gradnje ondje su na snazi od 2002.

- Te mjere arhitektonskog plana koje se nalaze unutar našeg prostornog plana određuju i boje fasade, određuju smjerove sljemena krovova kao što sam rekao malo ranije, i nužnost korištenja tradicionalnih materijala od kamena, crjepova, sve ono što čini naš prostor onakvim kakav jest, istaknuo je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

Struka smatra da treba ići korak dalje - voditi računa i o rasporedu gradnje, odnosno broju građevina u prostoru.  

- Sada imamo primjer malih općina u Istri i Dalmaciji koje su zapravo manje od naselja kompleksa apartmanskih kuća i kuća za odmor, govori Breda Bizjak, predsjednica društva arhitekata Istre.

Zaštita tradicijske gradnje korak je pri očuvanju identiteta mjesta. Identiteta koji nam polako nestaje u preizgrađenosti, ne samo urbanih već i ruralnih prostora u Istri.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!