U ophodnji s pomorskom policijom

23.08.2023.

19:53

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/Žana Ljuština

Baš kao i u cestovnom prometu, velike su gužve i na moru. A to znači pune ruke posla za djelatnike pomorske policije. Naša je zadarska ekipa bila na terenu s dežurnim timom pomorske policije. 

Talijanski trojac, u žaru uživanja u morskoj vožnji, obali se približio na manje od zakonom propisanih 300 metara. Zakon je jasan, to može biti ozbiljno ugrožavanje sigurnosti.

- Uručili smo im prekršajni nalog na 400 eura kojeg je gospodin uzeo i rekao da će platiti 400 eura u roku 8 dana, rekao je Valentino Jermin, policajac-mornar PU zadarska.

Nautičari nisu bili raspoloženi za razgovor s nama te su svjesni pogreške nastavili plovidbu.

- Najveća pogreška i propust nautičara je nedovoljno poštivanje zakonskih propisa RH, lakomislenost njihova, moto lako ćemo, neće se ništa dogoditi, kaže Romano Landeka, načelnik postaje Pomorsko-aerodromske policije Zadar.

Upravo je tako, čini se, razmišljao i skiper katamarana čiji se jarbol zaglavio ispod mosta koji povezuje Ugljan i Pašman. Sve zbog krive procjene. Nekoliko sati trajala je akcija spašavnja na koju smo naišli, a zbog koje je bio zaustavljen sav pomorski promet ispod mosta.

- Uloga i zadaća pomorske policije je pruženja pomoći kapetaniji, asistencija radi ne prolaska kroz prolaz Mali Ždrelac, jednostavno čekamo otklon situacije, dodaje Landeka. 

Talijanski turisti imali su sreće i veliku pomoć posade broda za hitne intervenicje Lučke kapetanije. Hvale spretnost i ljubaznost djelatnika kapetanije i policije zbog čega su se, kažu, osjećali sigurno.

- Nisam se uplašio, ali bio sam zabrinut jer da se slomio jarbol, bilo bi štete čak i ako postoji osiguranje jer to je katamaran u čarteru. Ljudima je mogao pasti jarbol na brod i mogli su se ozlijediti. Srećom, sve prošlo dobro. Ništa slično do sada mi se nije dogodilo, a imam 20 godina iskustva u plovidbi, kaže Leo iz Italije.

Do sada je u ovoj godini zadarska pomorska policija evidentirala 386 prekršitelja - 30-ak više nego u istom razdoblju prošle godine. A poruka za sve na moru je vrlo jednostavna. Poštovati zakonsku regulativu i pratiti vremensku prognozu. Užitak u svim morskim radostima tada zasigurno neće izostati.

I istarska pomorska policija ima pune ruke posla


U Istri je ipak malo bolja situacija. Do sada je zabilježeno šest nesreća s težim ozljedama. To su nekakve situacije s kojima se istarska pomorska policija susreće svakog dana, izvijestila je Anita Bartolović. 

- Svjesni smo velikog broja kupača, turista, pa je neminovno da dolazi i do određenih nesreća, sudara na molu, nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe. Najčešći prekršaji su glisiranje unutar 300 metara od obale. To su i najopasniji prekršaji, rekao je Alen Drandić  iz pomorske policije. Predviđene kazne su 405 eura.

- Kad govorimo o prekršiteljima, najviše su to vlasnici glisera, jahti i jet-skija. Ali treba spomenuti i kupače, koji imaju obavezu da se pridržavaju propisa o kupanju u uređenim kupalištima s takozvanim psihološkim branama, a na prirodnim plažama ne smiju se udaljiti više od 100 metara od obale. Čak i tih 100 metara je jako rizično, držite se uvijek 20, 30 metra od obale i ako volite duge staze plivati, plivajte paralelno uz obalu, a ne dalje od obale. Naime, na moru se teško primijeti neko tko je udaljen 100 metara od obale, zbog valova, odsjaja sunca, jedara, kabina, sve to otežava primjećivanje malene glave u moru među valovima, istaknuo je Drandić.

Osim plovila pomorske policije, bitna je i prisutnost plovila drugih državnih tijela kao što su plovila kapetanije, carine pa čak i obalne straže, dodaje, te zaključuje da što je veća njihova prisutnost, to je bolje stanje na moru i veća sigurnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!