U Osijeku održan Dan Hrvata iz Vojvodine

17.09.2022.

15:19

Autor: Renata Waldman/IMS/M.Š./HRT

Dan Hrvata iz Vojvodine

Dan Hrvata iz Vojvodine

Foto: HTV / HRT

Prvi je put u Osijeku održan Dan Hrvata iz Vojvodine. Razlog tomu svakako je i to što Osječko-baranjska županija i Grad Osijek dugi niz godina njeguju suradnju s njima i pružaju im potporu u svemu što je važno za njihov život i rad u Vojvodini te cijeloj Srbiji. To je i sljedeće popisivanje stanovništva koje se u listopadu održava u Srbiji, a posebno je važno da se Hrvati tako i izjasne.

Svojevrsnom razglednicom "Osijeku s potpisom, Hrvati s ljubavlju" predstavili su se vojvođanski Hrvati Gradu na Dravi.    

Upravo glazbom, plesom i riječju čuvaju svoj identitet. Tako je nastala i izložba - Bunjevačke i šokačke novine. 

- S jedne strane ona je dobar pregled kronika života Hrvata u Vojvodini u posljednjih oko 150 godina, ali istodobno je s jedne druge perspektive zanimljiv pogled u sličnosti našeg svijeta i tih prošlih vremena, kaže ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić

- Mi danas osjećamo ono što je Strossmayer bio Antunoviću, danas osjećamo u Osijeku da smo mi Hrvati zapravo ovdje svoj na svome uoči popisa stanovništva gdje god bili znamo tko smo, ističe autorica izložbe Katarina Čeliković

Svojevrsno je to geslo kampanje koju je pokrenulo vodstvo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, da ohrabre one koji su prikrili svoje podrijetlo. Jer nekada je ondje bilo 200 tisuća, danas manje od 60 tisuća Hrvata. 

- I dalje su ključni izazovi sudjelovanje u procesima donošenja odluka, tj. nesudjelovanje, podzastupljenost u javnom sektoru, rekao je hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov

- Ako se ne budemo prema njima odnosili, ako ne počnemo voditi brigu o njima, naša zajednica potpuno će nestati u Srbiji. A to je proces koji dugoročno čini golemu štetu i nama kao Hrvatskoj, ističe osječko-baranjski župan Ivan Anušić.   

- Radili smo ispitivanja, 80% Hrvata u Hrvatskoj ne zna da je ban Jelačić rođen u Petrovaradinu.

Dakle, jednostavno ne znaju tu informaciju, govori Zlatko Žužić iz Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Zato je, među ostalim, posebno važno da se, ističu organizatori, suradnja nastavi i da Hrvati na tom području osjete potporu i solidarnost.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!