15:56 / 24.08.2020.

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/HRT

U Osijeku i okolici neizdrživo - u 15 minuta 100+ komaraca

FRANCO PATRIZIA/Pixabay

FRANCO PATRIZIA/Pixabay

Foto: - / -

Dozvoljena granica je 15 uboda u 15 minuta. Osječani su ogorčeni i traže rješenje problema koji se ponavlja iz godine u godinu.
Zbog visokih vodostaja Drave i Dunava, grad Osijek te gradovi i općine koji se nalaze uz te rijeke i Park prirode Kopački rit suočeni su proteklih nekoliko dana s velikom najezdom komaraca.

Večeras kreće tretiranje sa zemlje, a očekuje se i tretiranje iz zraka. Naime, zabrinjavajuće je stanje bilo tijekom vikenda kada je na svih 20 postaja zabilježen povećan broj komaraca.

Podsjetimo, dozvoljena granica je 15 uboda u 15 minuta. Osječani su ogorčeni i traže rješenje problema koji se ponavlja iz godine u godinu.

- Na nekim postajama jednostavno nije se moglo izdržati tih 15 minuta, morali smo otići s tih lokacija, to pišemo jednostavno 100+ komaraca u 15 minuta. Ne može se izdržati i zato smo izdali preporuku za tretiranje cijelog grada - izjavio je Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

- Djeca su izgrizena konstantno, ne pomaže nam nijedno sredstvo protiv komaraca i uopće ne izlazimo van, izađemo dok ih nema, a čim padne večer, čim je hladovina, ne može se biti u vlastitom dvorištu, a kamoli prošetati dolje do promenade, to je užas - žali se Sanja Dugalić.

Osječki gradonačelnik Vrkić odbacio optužbe o odgovornosti grada za najezdu komaraca

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić odbacio je kao neistinite tvrdnje župana Ivana Anušića o odgovornosti grada za najezdu komaraca, poručivši da je Osijek jedina jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

- Grad Osijek odradio je apsolutno sve preporuke, osim jedne izdane za larvicidni tretman, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena. Za sve preporučene, odnosno provedene tretmane u 2020., županijski Zavod za javno zdravstvo dao je gradu Osijeku pozitivno mišljenje - ističe Vrkić.

Napominje da je grad larvicidne i adulticidne tretmane komaraca, od kojih su četiri bila iz zraka, te trošak usluga monitoringa i stručnog nadzora županijskog Zavoda za javno zdravstvo platio ukupno 2,4 milijuna kuna.

Ponovio je kako grad Osijek, nastavlja s tretmanima komaraca te će se prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak navečer tra navečer izvoditi adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u čitavom gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!