U Osijeku obilježena 32. godišnjica stradanja Žarka Kaića, snimatelja HRT-a

28.08.2023.

11:46

Autor: HRT/IMS

U Osijeku kod spomen-obilježja "Posljednji kadar", obilježena je 32. godišnjica stradanja Žarka Kaića, snimatelja HRT-a. Ubili su ga pripadnici JNA u prigradskom naselju Brijest dok je obavljao novinarski zadatak.

Žarko Kaić poginuo je 1991. godine na zadatku kod osječkog prigradskog naselja Brijest pokraj tadašnjeg vojnog "poligona C", snimajući prolazak tenkova agresorske tzv. "JNA", u trenutku kada je jedan od oklopnih transportera rafalnom vatrom zapucao na ekipu HRT-a.

Vijence su položila izaslanstva HRT-a, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te udruga iz Domovinskog rata.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je Žarko Kaić svojim snimkama širio istinu o Domovinskom ratu i velikosrpskoj agresiji na Osijek i Hrvatsku te da je pucanj u njega bio i pucanj u istinu.

Izaslanik osječko-baranjskog župana Antun Blažević kazao je kako je Kaić svojim snimkama svjedočio o zbivanjima u Domovinskom ratu, a da njegova pogibija na zadatku nikada ne smije biti zaboravljena.

Ranjeni su HRT-ov tehničar Dragan Krička i pukovnik Josip Fehir. Žarko Kaić 20 godina bio je snimatelj HTV-a. Njegovi kadrovi progona mještana Dalja, Erduta i Aljmaša obišli su svijet. Žarkove snimke i danas svjedoče o istini u Domovinskom ratu.


"Boriti se za istinu nikada nije lako"


- Boriti se za istinu nikada nije lako, to su hrvatski novinari dokazali u Domovinskom ratu i kasnije. Uvijek ćemo ih se s ponosom sjećati jer su dali ogromnu ulogu i dali ono najbolje što imaju u svome životu za slobodnu, demokratsku Hrvatsku i za naravno, borbu za istinu i pravdu, rekao je izaslanik ravnateljstva HRT-a, urednik Radio Osijeka Davor Lončarić.

- Njegova posljednja snimka, posljednji kadar, nikako ne smije biti zaboravljena upravo na raskrižju koje nosi njegovo ime i spomenik. Građani grada Osijeka će vječno biti zahvalni na njegovoj žrtvi i doprinosu koji je dao obrani Osijeka i Hrvatske šireći istinu, dodao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!