12:36 / 05.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

U Osijeku otvoren Centar za autizam

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svečanim otvorenjem u Osijeku u utorak je počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centar za autizam).
Svečanim otvorenjem u Osijeku u utorak je počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (Centar za autizam), u čiju je izgradnju i opremanje, sredstvima Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i državnog proračuna, uloženo više od 20 milijuna kuna.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je na otvorenju kako je ova ustanova osnovana sciljem da se djeca s poremećajem iz autističnog spektra, već od najranijih dana, u potpunosti uključe u odgoj i obrazovanje.

Isto tako da nakon 21. godine budu obuhvaćeni drugim sadržajima i uslugama, i to najviše upravo iz sustava socijalne skrbi. Cilj je i da budu integrirana u svoju lokalnu zajednicu.

- Važno je da djeca s ovakvim teškoćama imaju visoku stručnu potporu i treba nam više kadrova za rad s ovakvom populacijom, kazala je Murganić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako se stupanj razvoja nekog društva "prije svega mjeri brigom o ranjivima i podzastupljenima i davanjem jednakih prilika svima". Izvijestila je kako je u Hrvatskoj u osnovnim i srednjim školama trenutačno oko 30 tisuća učenika s teškoćama i oko 87 posto njih uključeno je u redovito školovanje.

Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić izvijestila je kako ova ustanova započinje rad s dvije skupine vrtićke dobi, s jednim razredom u osnovnoškolskom programu i pet odgojno-obrazovnih skupina, s ukupno 26 djece. U jednoj smjeni u Centru može boraviti 40-ak djece.

Ističe kako je riječ o povijesnom trenutku jer dosad u Osijeku i Slavoniji nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!