13:59 / 02.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Osijeku otvoreno reciklažno dvorište "Donji grad"

Ministar Tomislav Ćorić na otvorenju reciklažnog dvorišta "Donji grad"

Ministar Tomislav Ćorić na otvorenju reciklažnog dvorišta "Donji grad"

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Reciklažno dvorište "Donji grad", vrijedno više od pet milijuna kuna, otvoreno je u srijedu u Osijeku, a ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je za taj grad rekao da je jedan od primjera velikih gradova koji optimalno promišljaju politiku gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

Ćorić je istaknuo kako Osijek to čini kroz izgradnju infrastrukture, sanaciju odlagališta te kroz informiranje i edukaciju građana, čime najbolje pokriva sve aktivnosti gospodarenja otpadom kao ovlasti jedinica lokalne samouprave.

Naveo je kako je to četvrto reciklažno dvorište u gradu čime je ispunjena zakonska obveza, te da je to najbolji pokazatelj koliko se grad Osijek orijentirao na to da svojim građanima dobrim sustavom gospodarenja otpadom omogući bolju kvalitetu života.

- Vjerujem da ćemo daljnjom suradnjom činiti sve kako bi se ovaj koncept gospodarenja otpadom dodatno unaprijedio i kako bi Hrvatska u narednim godinama napravila iskorak u povećanju odvajanja otpada, recikliranja i unaprjeđivanja ostalih dijelova sustava gospodarenja otpadom, poručio je ministar Ćorić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je vrijednost investicije 5,1 milijun kuna, od čega je 85 posto financirano iz europskoga Kohezijskog fonda, a otvorenjem četvrtoga reciklažnog dvorišta Osijek ispunjava svoju zakonsku obavezu o izgradnji četiriju takvih dvorišta za grad s više od 100 tisuća stanovnika.

Također je rekao da će se u reciklažnom dvorištu moći odlagati 48 vrsta otpada te otpad opasan za okoliš, poput baterija, ulja ili lijekova, a radi se i na izgradnji reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.

Načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić ocijenila je da se u Osijeku sustavno ulaže u gospodarenje otpadom, što pokazuju i mnogi uspješni projekti, realizirani u suradnji s mjerodavnim ministarstvom i tim fondom.

- U vezi sa zaštitom okoliša, Grad Osijek ugovorio je i dobio više od 165 milijuna kuna europskog novca, a kad je riječ o energetskoj učinkovitosti, ugovoreno i realizirano više od 180 milijuna kuna, izvijestila je Čilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!