U Osijeku počelo masovno cijepljenje

01.04.2021.

16:14

Autor: Davor Lončarić/T.V./HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Davor Lončarić / HRT

Prvih tisuću građana bit će cijepljeno danas izvan liječničkih ordinacija - na trima lokacijama u Osijeku. U sportskoj dvorani Gradski vrt bit će cijepljeno 600 građana, a 400 u središnjem Domu zdravlja te ispred Zavoda za javno zdravstvo. Gužvi nije bilo.

Načelnik stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan izvijestio je kako raste broj novozaraženih u županiji, u posljednja 24 sata bilo ih je 86. Gotovo isto toliko je na bolničkom liječenju, od čega 21 na respiratorima u KBC-u Osijek.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić izjavila je na konferenciji za novinare kako bi u županiju do kraja ovog tjedna trebalo biti dostavljeno 9.070 doza cjepiva, zbog čega su otvoreni posebni cijepni punktovi u Osijeku.

Do kraja travnja u Hrvatsku bi trebalo stići oko 500 tisuća doza cjepiva, od čega će u Osječko-baranjsku županiju biti proslijeđeno oko 7 posto. Turić je rekla kako je do sada u županiju stiglo 36.816 doza cjepiva, što znači da će tijekom travnja biti cijepljen jednak broj građana kao u prva tri mjeseca ove godine.

Od sljedećeg četvrtka bit će pokrenuti punktovi za cijepljenje i u drugim gradovima u županiji. Kada bude krenula treća faza cijepljenja, a još nitko ne može procijeniti kada će točno biti, bit će otvoreno svih 26 punktova za cijepljenje u Osječko-baranjskoj županiji.

Ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Mato Lukić rekao je kako je cijepljenje u Gradskom vrtu, Domu zdravlja i ZZJZ počelo u 8 sati ujutro, kako nema gužvi niti nervoze i cijepljenje teče prema planu.

Cijepe se pacijenti iz 69 ordinacija obiteljske medicine sa šireg područja Osijeka koje su na cijepljenje poslale po 15 pacijenata starijih od 65 godina i kronične bolesnike. Danas cijepljeni pacijenti primit će drugu dozu cjepiva 13. svibnja u istim terminima kao i danas. Prema njegovoj procjeni, ako cjepivo bude stizalo prema planu, krajem travnja mogla bi početi i treća faza cijepljenja koja obuhvaća opću populaciju.

Svi koji su danas cijepljeni primili su Pfizerovo cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!