15:47 / 29.01.2020.

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

U Osijeku raste cijena vode - za 8 kubika plaćat će 19 kuna više

-

-

Foto: - / -

Osječki je vodovod u posljednjih 15-ak godina putem pet velikih projekata temeljito obnovio sustave za preradu pitke vode i proširio vodoopskrbnu mrežu
Osječki je vodovod u posljednjih 15-ak godina putem pet velikih projekata temeljito obnovio sustave za preradu pitke vode i proširio vodoopskrbnu mrežu. Samim time povećani su i troškovi održavanja, pa će zbog toga cijena vode - koja se nije mijenjala od 2009. godine - porasti.

Za potrošenih 5 kubičnih metara osječke vode plaćat će se 12 kuna više, a kućanstva koja potroše 8 kubika dobit će račun veći za 19 kuna. U osječkom vodovodu kažu da su toliko podignuli cijenu kako bi troškove proizvodnje vode sveli na nulu.

- Značajno smo gledali da upravljamo troškovima i ovdje se zbilja radi o nekom minimalnom povećanju koje će pokriti samo stavke koje se odnose na održavanje vodnokomunalne infrastrukture, što po zakonu i moramo, jer se isključivo tiče toga da mi moramo imati načelo punog povrata troškova - kaže direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić.

Osječki je vodovod pokrenuo nekoliko velikih projekata oslonjenih na fondove EU-a kako bi obnovili zastarjelu vodoopskrbnu mrežu i korisnicima osigurali dovoljno kvalitetne vode.

- Da bi to ispunili, Vodovod Osijek je prionuo hrpi projekata koji su pri koncu realizacije, neki su još u razvojnoj fazi, ali to će sve skupa u narednih godinu do dvije godine biti realizirano - kaže rukovoditelj RJ proizvodnja vode Dubravko Pihler.

Troškovi održavanja glavni su razlog povećanja cijene vode. Od 2013. u obnovu mreže uloženo je oko 440 milijuna kuna, izgrađeno je 220 kilometara nove vodoopskrbe i 90 kilometara kanalizacije. I novi sustav filtriranja vode uskoro će biti dovršen.- S uređajem za dvostupanjsku filtraciju naša procjena je postizati između 5 i 8, 5 i 9 mikrograma po litri. Mi smo preventive radi već sada došli ispod 10 mikrograma po litri, ali koristeći rijeku Dravu skupa sa vodom iz arteških bunara - kaže Jukić.

Dobra vijest za Osijek koji je godinama muku mučio s količinom arsena u vodi. Razinu od ispod 10 mikrograma u litri trebali su dostići još 2004.

- Međunarodna agencija za klasifikaciju kancerogenih tvari i istraživanje karcinoma je arsen svrstala u 1. kategoriju kancerogenosti, to znači da se u tu skupinu ubrajaju komponente za koje postoji nedvojbeni dokazi da je ono kancerogeno - prof. dr. sc. Mirna Habuda Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Da takvih tvari u vodi više ne bude gotovo cijeli se sustav morao modernizirati. A cijenu razvoja uobičajeno plaćaju građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!