Vodeni val osječkim područjem prolazi bez problema

13.08.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: HRT/Hina

Vodeni val na Dravi prolazi šire osječko područje. Na mjernim je postajama poslijepodne izmjereno 415 cm, što je znatno niže od povijesnih rekorda Drave kod Osijeka. Iako za sada sve protječe bez većih problema, tijekom prošle je noći za javne službe ipak bilo posla. Zbog opasnosti od poplavnih voda, kod Petrijevaca i Satnice postavljeni su zečji nasipi. Odgovorni pozivaju građane na strpljenje te poručuju da se zbog vlastite sigurnosti ne kreću poplavljenim područjima uz rijeku Dravu..


Do sitnih se sati prošle noći radilo na ojačavanju nasipa kod Satnice. Zahvaljujući planskom postupanju i koordinaciji javnih službi, spriječeno je jače izlijevanje vode na područjima uz dravske pritoke Karašicu i Vučicu.

Sad je sve pod kontrolom i pretpostavlja se da je to kraj problema. Tomu se nadaju svi Slavonci koji od Drave i uz Dravu žive uzvodno od Osijeka. Obranjeni su stambeni i gospodarski objekti, stoka, usjevi.

Ipak, nasipi su već dulje vrijeme pod pritiskom nabujale Drave. Vrh vodenog vala valja ispratiti uz najvišu razinu pripravnosti kako bi se na vrijeme reagiralo dogode li se mjestimična popuštanja tijela nasipa.

I u Osijeku se pomno prati visina dravske vode. Građani dolaze na obale nabujale rijeke da bi svjedočili snazi prirode, ali i kako bi se razonodili u dobrom društvu.

Dravu, koja se kod Osijeka izlila na lijevu obalu, djelomično je prihvatila retencija iza poznate riječne šetnice.

Svi se nadaju da će vrh vodenog vala pokraj slavonske metropole proći ponajprije kao prirodna atrakcija, a ne kao prijetnja imovini.  

Vulin: Ne očekuju se problemi


Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da u Osijek stiže vrhunac vodenog vala, no dodaje da sve teče mirno pa se ne očekuju nikakvi problemi.


Trenutačni vodostaj rijeke Drave u Osijeku je 411 cm i tijekom protekle noći nije bilo znatnijeg porasta, ističe Dragan Vulin, napominjući da je Drava u posljednjih osam sati narasla samo dva centimetra, što je znak da se bližimo vrhuncu vodenog vala.

Predviđa da bi vrhunac vodostaja mogao dostići 430 centimetara, što je 20-ak centimetara više nego sada, no s obzirom na usporenu tendenciju rasta može se dogoditi da vrhunac vodostaja u Osijeku bude i malo niži.

- Ni pod tim vodostajem apsolutno ništa neće biti ugroženo u Osijeku, što znači da ćemo ispratiti vodeni val prema ušću Drave u Dunav mirno i bez ikakvih problema, poručio je Vulin.

Načelnik Stožera grada Osijeka i dalje upozorava stanovnike da zbog mogućih opasnosti koje nosi brza i mutna voda ne obilaze poplavljena područja, nego da taj prirodni fenomen promatraju sa sigurne udaljenosti.

Opasnosti nema 


Iz Satnice se javio HRT-ov novinar Igor Rotim. Rekao je da je vodeni val prije nego što je došao do Osijeka zaustavio tok Karašice, kod mjesta Satnica. 


- Karašica više nije mogla u svom smjeru, okrenula je tok u kontra smjeru, rekao je. 

Dodao je da su im iz civilne zaštite i Hrvatskih voda rekli da sada opasnosti za taj dio nema. 

- Također su rekli da je na cijelom području Drave, od Donjeg Miholjca, vodostaj u opadanju. U Osijeku prolazi taj vrhunac vodenog vala. Do sredine dana se očekuje i moguća stagnacija na području Osijeka, rekao je Rotim. 

- Vodostaj u Donjem Miholjcu već je opao za više od pola metra. U ovim trenutcima imamo i opadanje na razini Belišće u razini 10 centimetara, što se u konačnici odražava i na Karašici, gdje bilježimo prve centimetre opadanja vodostaja. Ovdje smo imali veliku bitku tijekom noći. Velika količina dravskih voda ušla je u Karašicu, ili službeno Vučicu, napravila ogroman pritisak na nasipe te smo s gotovo 250 vatrogasaca radili cijelu noć sve do jutra kako bi se održalo sve stabilnim, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. 

Nova runda borbe protiv komaraca

Naglašava također da snimke iz zraka pokazuju kako je ogromno šumsko močvarno područje sjeverno od Osijeka puno vode, što znači da bi u narednim danima i tjednima, kada se voda bude povlačila u svoje korito mogla uslijediti nova runda borbe protiv komaraca.

- Riječ je o tisućama hektara šumskih i močvarnih površina a s obzirom na to da smo u dosadašnjem dijelu sezone bili relativno uspješni mislim da ćemo to uspjeti i pred sam kraj ovogodišnje sezone borbe s komarcima, rekao je Vulin.

To će, međutim po njegovim riječima iziskivati i dodatna financijska sredstva i praktički dodatni angažman.

Podsjeća da je Grad Osijek u ovogodišnjem proračunu imao osiguranih 1,5 milijuna eura za borbu protiv komaraca od čega je 700 tisuća eura sredstava Grada Osijeka, 200 tisuća je osigurala Osječko-baranjska županija i 600 tisuća Vlada.

Dosad je potrošeno 986 tisuća eura, a na raspolaganju je još nešto više od 500 tisuća eura.

Izgrađeno oko 900 metara zečjeg nasipa 


Mato Lukić
, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije govorio je o stanju s poplavama. Rekao je da su imali nekoliko intervencije tijekom noći.


- Noćas smo intervenirali s negdje oko 220 vatrogasaca na području valpovačke Satnice, rekao je. 


Dodao je da je do 3 sata izgrađeno negdje oko 900 metara zečjeg nasipa i da je nakon toga situacija jutros na tom mjestu pod kontrolom.  

Što se tiče Osijeka rekao je da Drava još uvijek raste i da očekuju rast od još nekoliko centimetara. 

- Situacija je dobra, Osijek je jako dobro utvrđen, tu smo zadnjih nekoliko godina imali jako ozbiljnih intervencija Hrvatskih voda gdje je praktički grad Osijek osiguran. Lijevi dio obale koji se inače zna preliti kada su ovakvi vodostaji u pitanju, to se i dogodilo. Voda je izašla na lijevu stranu, šetnica je poplavljena. Nadamo se da ćemo kroz današnji dan ispratiti taj vodeni val iz Osijeka, istaknuo je. 

Rekao je da je do naselja Karašica osiguran prijevoz teretni vozilom i da je tamo postavljeno 750 metara boks-barijera u visini od jednog metra.

- Na području Karašice je isto tako prije nekoliko godina napravljen jedan nasip koji je jučer pokazao da je dobro napravljen, rekao je. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!