14:28 / 11.11.2020.

Autor: HRT/Hina

U Osijeku umrla mlada osoba bez drugih simptoma, kapaciteti će uskoro biti popunjeni

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 138 novopozitivnih na koronavirus, a pet osoba je umrlo, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.
Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 138 novopozitivnih na koronavirus, a pet osoba je umrlo, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Dvije preminule osobe su iz mlađe populacije, jedna je imala tešku bolest, a druga je bila bez ikakvih bolesti.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirana su 382 uzorka, od kojih je 138 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, njih 84, devet je iz Belišća, a po sedam iz Đakova i Valpova. U Donjem Miholjcu ih je pet, Belom Manastiru četiri i jedna u Našicama.

Šest pozitivnih su s područja općine Bizovac, s područja Čepina četiri, Petrijevaca tri te dvije iz Darde. Po jedna osoba je s područja općina Erdut, Đurđenovac, Ernestinovo, Gorjani, Satnica Đakovačka i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju je 171 osoba oboljela od bolesti COVID-19, i to 33 u Općoj županijskoj bolnici Našice i 138 u KBC-u Osijek, od kojih su 24 osobe na respiratoru.

Preminulo pet osoba

U posljednja 24 sata umrlo je pet osoba oboljelih od bolesti COVID-19 koje su bile na bolničkom liječenju, a imale su i druga oboljenja. U Respiracijskom centru KBC-a preminula je žena iz Osijeka rođena 1981. godine i tri muškarca - jedan iz Čepina rođen 1939. godine, jedan iz Satnice rođen 1958. godine te jedan iz Osijeka rođen 1983. godine.

U našičkoj bolnici preminula je žena iz Ladimirevaca rođena 1951. godine, priopćeno je.

U Donjem Miholjcu od 11. do 22. studenog - nastava online

Na području županije u samoizolaciji je 5161 osoba kao kontakti pozitivnih.
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Donjeg Miholjca, a uz suglasnost epidemiologa i županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, od 11. do 22. studenoga nastava u OŠ Augusta Harambašića i Srednjoj školi Donji Miholjac održavat će se po modelu C, odnosno na daljinu, a potom, do nove odluke, po modelu B, izvijestili su.

Mlada osoba umrla od koronavirusa, nije imala druge bolesti

- Izrazio bih sućut obiteljima preminulih. Upozoravili smo tjednima da bolest ne bira populaciju i dob, naravno da je više oboljelih kod starije populacije, ali nažalost, dvije su mlade osobe stradale smrtno, a bile su mlađe. Jedna je osoba imala malignu bolest koja je bila raširena, a druga nije imala pravih rizika za smrtni ishod, osim jednoga manjeg rizika. Sve nas to žalosti, ta osoba ne bi umrla da nije imala COVID-19, rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek.

Što se tiče onih koji su na respiratoru, polovina ili više od polovine onih koji završe na tom uređaju, izgube bitku s koronavirusom.

- Unatoč svoj dostupnoj medicini, nažalost, kada dođe do faze teškog razvoja bolesti, šanse za preživljenje su oko polovine. To ovisi o nizu čimbenika, o poticajnim bolestima koje svatko nosi u sebi.

- Stanje popunjenosti u KBC-u Osijek je oko 65%, ali penjemo se prema sve većem broju, dodaje Drenjančević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!