12:37 / 11.08.2021.

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

U Osijeku borba s komarcima, zaprašivanje i sa zemlje i iz zraka

U Osijeku vodi se borba s komarcima

U Osijeku vodi se borba s komarcima

Foto: Dnevnik / HRT

Osječani, osim s vrućinama, i ovoga ljeta vode borbu s komarcima. Grad drugu veliku najezdu tretira iz zraka i sa zemlje u večernjim i ranim jutarnjim satima.

Osijek je zaprašivan i jutros, a daju li tretiranja rezultate trebali bismo saznati večeras kad popuste vrućine i komarci ponovno preplave osječke ulice.


- Jučer i danas nastavljeni su tretmani i sa zemlje i iz zraka na ukupno 8111 hektara. Jučer između 19 i 22 sata tretirani su istočni dijelovi grada najbliži parku prirode Kopački rit, i samim time najugroženiji. Stanovnici Retfale, Višnjevca i Josipovca, zapadnog dijela Osijeka, mogu očekivati tretiranje večeras, kao i sa zemlje metodom hladnog orošavanja, izvještava novinar Marin Ćurić za Dnevnik HTV-a.


Dosadašnji tretmani nisu dali željeni učinak, komarci su i dalje tu i otežavaju svakodnevni život.


- Ljudi su ovdje naviknuli živjeti s komarcima, dobar dio prošlog ljeta nije ih uopće bilo, međutim ova godina je drukčija. Prije svega to je posljedica visokih vodostaja Drave i Dunava, a oni su uzrokovani poplavama u Njemačkoj i Austriji, objašnjava Ćurić.

Grad Osijek će za ukupno 86 tretmana komaraca izdvojiti 4 milijuna i 813 tisuća kuna.

Ima i onih koji u sumnju dovode kvalitetu odnosno gustoću insekticida kojim se komarci tretiraju.

- Prvo moram reći da je ugovor s izvođačem radova potpisan 30. travnja, ja sam na dužnost gradonačelnika stupio 4. lipnja. Mi provodimo sve što piše u ugovoru, Zavod za javno zdravstvo daje preporuke, Grad Osijek je naručitelj, a firma koja je izvođač izvodi te radove. Moram reći da Zavod za javno zdravstvo stalno drži monitoring, broji se kakav je učinak, ako je učinak ispod 50 posto, ide ponavljanje tretmana o trošku izvođača, tako da te priče apsolutno ne stoje, izjavio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!