12:24 / 23.06.2020.

Autor: HRT/Hina

U Osječko-baranjskoj županiji 12 novih slučajeva

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija provodi nazdor svih osoba koje su u samoizolaciji. Zabranjen je posjet domovima za starije i nemoćne.
U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji otkriveno je 12 novozaraženih, od kojih je 10 časnih sestara iz đakovačkog samostana milosrdnih sestara Sv. križa, a pet njih je u bolnici i dobrog je stanja, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Osijeku.

- U samostanu u Đakovu zaraženo deset časnih sestara
- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu

PU osječko-baranjska provodi nazdor svih osoba koje su u samoizolaciji. Zabranjen je posjet domovima za starije i nemoćne. Svi oni koji idu liječnicima moraju nositi maske. Nema nikakve panike. Ovo je situacija koja nas nije iznenadila, rekao je Goran Ivanović, načelnik stožera.  

Šest bolesnika je hospitalizirano. Nisu životno ugroženi. Spremni smo kao i ranije, kazala je predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkoga KBC-a Ljiljana Perić .

Ukupno je 156 poizitivnih osoba u županiji od početka epidemije. U zadnja tri dana bilo ih je 20, a jučer 12.

- Možete biti bez brige jer sve što se do sada dogodilo pod strogim nadzorom je javnog zdravstva. Ekipe su na terenu. Svi kontakti su obrađeni i neće biti daljnjih širenja epidemije. Svi kontakti su pod nadzorom i kontrolom. Najvažnije je da se građani i dalje pridržavaju epidemioloških mjera, rekao je epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul. Dodao je kako će svi kontakti novooboljelih biti stavljeni u samoizolaciju, a točan broj bit će poznat tijekom dana.

- Časne sestre su se nedavno, prije dva-tri dana, vratile s Kosova, pa je riječ o vrlo kratkoj inkubaciji, rekao je Kožul.

Župan Ivan Anušić je potvrdio da je bio "proboj", ali dodaje da nema nikakve panike.

- Detektirali smo na vrijeme žarište, osobe koje su zaražene, znamo gdje su bile, kako su se zarazile, s kim su komunicirale. Zatvorili smo naše ustanove, domove za starije i nemoćne, domove zdravlja, klinički bolnički centar i županijsku bolnicu u Našicama. Situacija je neusporedivo bolja nego je bila prije nekoliko mjeseci, dodaje Anušić.

Razlog današnje konferencije za novinare je što su određene osobe bile u inozemstvu, u BiH, Kosovu i Srbiji. Oni su nositelji novoga vala. Molim vas samo da se svi ponašamo odgovorno. Imamo veće i kvalitetnije znanje o virusu. Zajedno s vama možemo sve to ponovno staviti pod kontrolu, kazao je župan Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!