12:22 / 24.04.2021.

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Maske na otvorenom u Osječko-baranjskoj županiji

default error photo

Od danas su na osječkoj glavnoj tržnici maske obvezne i na licima kupaca i prodavača. Poštuje li se ta mjera, za vrijeme prijepodnevne gužve pratili su COVID redari, ali i šest članova Uprave tržnice.

"Mislim da ćemo se svi morati potruditi da izguramo ovo, pa makar nosili maske na otvorenome, nema nam druge". "Ja sam za to da se svi cijepe, oni koji smiju i mogu, i da te maske bacimo u smeće, da ih više nikad ne nosimo", poručuju građani.

- Ono što je dobro jest da su građani vrlo odgovorni, 95 posto ih ima maske. Tko nema, mi ih opomenemo da stave ili im podijelimo maske. Od jutros smo podijelili oko 150 maski, kaže direktor Tržnica Osijek Igor Medić.

Maske su obvezne na svim mjestima gdje se očekuje veći broj ljudi, poput prostora ispred vjerskih objekata ili trgovačkih centara, bez obzira na fizičku distancu.

Nove su mjere uvedene i u domove za starije i nemoćne u kojima se zabranjuje posjet korisnicima u prostorijama doma, osim u iznimnim slučajevima, a vrijede i nova pravila vezana za samoizolaciju.

Uvedena je mjera obvezne samoizolacije od 14 dana za sve novoprimljene korisnike u dom osim za one koji su preboljeli COVID ili su dobili drugu dozu cjepiva, kaže ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić.

U osječkom Domu za starije i nemoćne obje doze cjepiva primilo je 318 od 324 korisnika pa oni koji su pokretni kontakte s obitelji mogu održavati izvan ustanove.

Mjere će vrijediti do 7. svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!