U osječkome KBC-u prvi put ugrađena druga umjetna pužnica

11.03.2019.

17:02

Autor: M.Š./Hina

default error photo
U osječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u ponedjeljak je prvi put ugrađena druga umjetna pužnica, i to četverogodišnjoj djevojčici iz Našica, kojoj je prva umjetna pužnica ugrađena 2017. godine.
U osječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) u ponedjeljak je prvi put ugrađena druga umjetna pužnica, i to četverogodišnjoj djevojčici iz Našica, kojoj je prva umjetna pužnica ugrađena 2017. godine, izvijestili su na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata osječkoga KBC-a.

Kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne pokriva troškove ugradnje dviju umjetnih pužnica, prije godinu dana na poticaj roditelja i građana Našica počela je humanitarna akcija u kojoj je prikupljen novac za kupnju druge umjetne pužnice.

Djevojčica je jedna od desetak bolesnika u Hrvatskoj koja će imati ugrađenu umjetnu pužnicu u oba uha.

- Prvi put se u Osijeku ugrađuje druga umjetna pužnica. U posljednje dvije godine ovaj je KBC postao peti implantološki centar u Hrvatskoj i svake godine imamo jednu do dvije ugradnje umjetne pužnice, izvijestio je novinare obnašatelj dužnosti predstojnika Klinike za otorinolaringologiju Hrvoje Mihalj.

Smatra kako je to velik uspjeh za osječki KBC te Slavoniju i Baranju, posebice zato što pacijenti s tog područja za ugradnju umjetne pužnice više ne moraju odlaziti u Zagreb ili druge gradove.

Izvijestio je kako je drugu umjetnu pužnicu ugradio tim na čelu s dr. Robertom Trotićem iz zagrebačkoga KBC-a "Sestre milosrdnice", uz asistenciju liječnika osječkoga KBC-a.

Majka djevojčice Renata Kuzminski rekla je novinarima da su u humanitarnoj akciji prikupili 157 tisuća kuna, koliko je bilo potrebno za ugradnju druge umjetne pužnice, čije troškove ne pokriva HZZ0.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!