U ovoj osječkoj zgradi žive složni stanari

04.10.2021.

16:38

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Retfala

Retfala

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svjetski dan stanovanja obilježava se svake godine prvog ponedjeljka u listopadu. Tim je povodom Udruženje stanara grada Osijeka predstavilo projekt "Info dani - kultura stanovanja u urbanoj sredini", a ujedno i upozoravaju kako je nužno što prije donijeti jedinstven zakon o stanovanju. 

U zgradi u osječkom naselju Retfala žive složni stanari. 


- Uspjeli smo u ove dvije godine napraviti izmjenu cijevi za kanalizaciju na tri vertikale, nova ulazna vrata, novi interfon, napravili novi ravni krov s 5 cm, objašnjava predstavnik stanara Dino Tijardović


U planu je i ugradnja dizala te izgradnja pristupa za osobe s invaliditetom. No muči ih nedostatak parkirališnih mjesta i dovršetak etažiranja zgrade. 


- Prije dvije godine poslali smo u Ministarstvo državne imovine jedan dokument jer je ministarstvo vlasnik jednog stana i evo već dvije godine čekamo, ništa se nije pomaknulo i apeliram ako se nešto može pokrenuti, kaže Tijardović. 


Osječko udruženje stanara poziva na donošenje jedinstvenog zakona o stanovanju. 


- Poznati su napori i riječke i osječke udruge, radimo zajedno na tome da se donese zakon koji bi sublimirao sve probleme u stanovanju, to je sigurno najveći problem, kaže Milan Kamenko, predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka. 


Prosječna starost zgrada u Osijeku kojima upravlja Zavod za stanovanje je oko 50 godina. 


- Trenutno najveći problemi su puknuće vodovodnih cijevi, kanalizacija, kao i izvođenje nekih radova koji zahtijevaju kreditnu obvezu budući da su to uglavnom skupi i dugotrajni projekti, kaže Krešimir Novoselić, direktor Zavoda za stanovanje, Osijek. 


Skupa je za stanare i energetska obnova zgrade, no u Osijeku ih je do sada obnovljeno 50, a još 21 projekt preko Zavoda za stanovanje čeka na odobrenje i početak radova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!