U Pakracu bakljadom obilježena godišnjica početka Domovinskog rata

01.03.2023.

09:39

Autor: HRT/IMS

Bakljada u Pakracu

Bakljada u Pakracu

Foto: HRT / HTV

Tradicionalnim paljenjem 32 baklji ispred pakračke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, članovi Udruga hrvatske policije i djece branitelja Pakraca i Lipika prisjetili su se 1. ožujka 1991. i početka Domovinskog rata.

Prije točno 32 godine upravo u Pakracu dogodio se prvi oružani sukob hrvatskih policajaca s pobunjenim Srbima. Središnje obilježavanje nastavlja se danas - svečanim mimohodom braniteljskih udruga ulicama Pakraca.

- Hrvatski policijaci i specijalci napravili su pripremu za sve druge vojno oslobodilačke akcije u Zapadnoj Slavoniji. Da nije bilo tog prvog oružanog sukoba u Pakracu kojega su hrvatski specijalci dobili, ne bi bilo temelja ni za druge uspješne akcije hrvatske vojske i policije, kazao je predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić.

Ratni pripadnik "Tigrova" Vinko Paulić izvijestio je kako su u Pakrac došli biciklima iz Zagreba kako bi odali počast stradalima u Domovinskom ratu. Da je bakljada povodom obilježavanja početka Domovinskog rata postala tradicija, poručio je predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika Tomislav Novinc. Želja je to i dužnost, dodao je - djece hrvatskih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!