12:00 / 02.03.2019.

Autor: HRT

U Pakracu obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata

-

-

Foto: - / -

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu.
Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu, u kojemu sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, počelo je misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se "Mimohod pobjednika" uputio prema groblju, gdje će biti položeni vijenci na spomen-obilježje. 

U Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nazočila je svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a zatim se pridružila "Mimohodu pobjednika" ulicama Pakraca do rimokatoličkog groblja, gdje će položiti vijence na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima. Predsjednica Republike  pridružila se mimohodu. Obilježavanje će tradicionalno završiti svečanim postrojavanjem sudionika na parkiralištu Tržnice Pakrac i prigodnim govorima.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca. 

Tomu je prethodila odluka tadašnje Skupštine općine Pakrac o pripojenju tzv. "SAO Krajini" od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske zastave. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i slijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Prigodne govore održali su pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, dožupan požeško-slavonski Vedran Neferović, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu i neposredni sudionik događaja Zoran Maras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik Josip Đakić te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  koja je posebno zahvalila onima koji su tih dana sudjelovali u obrani grada od paravojnih četničkih formacija.

Predsjednica predložila ustanovljene odličja za sve sudionike obrane na bojištima zapadne Slavonije Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetilaje da je velikosrpski agresor napadom mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti  te je  najavila ustanovljenje odličja Zapadna Slavonija za sudionike obrane na tim bojištima.

- Prvi teret obrane pao je tada na hrvatsku policiju koja je pokazala neslomljiv duh hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskog državnog vodstva da zaustavi velikosrpsku agresiju koja je postajala sve otvorenija", poručila je predsjednica dodavši kako je 1991. godine bilo najteže. Bila je to ključna ratna godina, podsjetila je, u kojoj smo obranili Hrvatsku, udarili temelje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci te uspješno proveli prve ofenzivne i oslobađajuće operacije.

- Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljene medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima, napomenula je predsjednica. Nalgasila je kako pobjeda imala vojno i političko uporište u osobi dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

- Dok je s jedne strane držao opciju mirnog rješenja sukoba, pripremao je Hrvatsku za obranu. Bio je odlučan i mudar, imao je jasnu viziju neovisne Hrvatske i što je najvažnije, imao je uza se svoj narod. Znao je pomiriti razlike naših mentaliteta i prevladati ideološke podjele i stvoriti zajedništvo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!