Tijelo novorođenčeta pronađeno u bunaru, uhićena 20-godišnjakinja

17.08.2023.

Zadnja izmjena 19:37

Autor: HRT/Hina/V.G.

Određen je istražni zatvor 20-godišnjakinji uhićenoj pod sumnjom da je ubila novorođenče čije je tijelo 4. kolovoza pronađeno u bunaru izvan Perušića, no državno odvjetništvo i karlovački sudac istrage nisu suglasni oko pritvorskih razloga

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je u četvrtak da je nakon sudac istrage samo djelomično prihvatio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, tj. samo za bojazan od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Državno odvjetništvo izjavilo je žalbu u odnosu na taj dio odbijenog prijedloga, uz obrazloženje da je pritvaranje tražilo osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške.

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer je svoje stajalište pojasnio Hini riječima da je kaznena prijava podnesena zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva, ali da se za sada ne može znati hoće li tako i ostati, odnosno radi li se zaista o teškom ubojstvu ili nekoj drugoj kvalifikaciji.

Tek slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja, podsjetio je Kosijer, ističući da su vještaci ti koji trebaju utvrditi radi li se u ovom slučaju možda o postporođajnoj depresiji, a kaže i da on za sada nije našao elemente za stavak posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Odredio sam istražni zatvor, treba ispitati supruga, majku i druge svjedoke bez da osumnjičenica utječe na njih, ali uz to još puno toga treba utvrditi, a vještačenja nerijetko traju dugo, kazao je sudac.

Županijsko državno odvjetništvo je priopćilo da su u Karlovcu 15. kolovoza u službi dežurstva proveli prvo ispitivanje 20-godišnjakinje osumnjičene da je od 30. srpnja do 4. kolovoza 2023. na širem području općine Perušić, počinila kazneno djelo teškog ubojstva po stavku koji se odnosi na ubojstvo posebno ranjive osobe, odnosno na štetu tek rođenog djeteta.

Policija je priopćila da je mrtvo tijelo novorođenčeta pronađeno 4. kolovoza, a portal Slobodna Lika objavio je da je tijelo nađeno u mjestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru. Bilo je umotano u crnu vreću i bačeno u bunar pun vode, a navodno ga je pronašao stočar kada je došao uzeti vode da bi napojio stoku.

Kako Hina neslužbeno saznaje iz dobro obavještenih izvora osumnjičenica je majka dvoje vrlo male djece o kojoj sada brinu njen suprug i majka. Na policiji je navodno najprije priznala zločin, ali se u daljnjem tijeku postupka brani šutnjom.


Obitelj nije u sustavu socijalne skrbi


Obitelj uhićene 20-godišnjakinje iz Perušića, osumnjičene za teško ubojstvo novorođenčeta nije bila u evidenciji Hrvatskog zavoda za socijalni rad i oni nisu korisnici prava ili usluga u sustavu socijalne skrbi, doznaje se u Središnjoj službi Zavoda.

Područni ured Gospić poduzet će sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi pružanja pomoći obitelji, a posebno radi zaštite prava i interesa djece, stoji u odgovoru Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad, na upit jesu li maloljetna djeca uhićene majke adekvatno zbrinuta u ovoj tragičnoj situaciji.

Ravnateljica gospićkog Centra za socijalnu skrb Nikolina Devčić kaže da njihovi stručni radnici nisu imali saznanja o obitelji niti su ikada dobili informaciju o potrebi postupanja službe.

Načelnik Općine Perušić Ivica Turić rekao je da mu nije poznato tko je i odakle je uhićena 20-godišnjakinja. Pročelnica Nada Marjanović je, na pitanje pomažu li općina ikako obitelji u ovoj tragičnoj situaciji, odgovorila da oni za to nisu nadležni.

- Naša se općinska socijalna politika provodi djelomično u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, ali s konkretnim slučajem Općina Perušić nema ama baš nikakve veze, rekla je pročelnica Marjanović.

Štoviše, dodala je da ni ona, kao ni načelnik Turić, nemaju o slučaju nikakva druga saznanja od onog što se piše po medijima, odnosno, da ni njoj još nije poznato o kojoj je ženi i obitelji riječ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!