15:06 / 25.06.2018.

Autor: HRT

U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo status ratnog invalida

-

-

Foto: - / -

Zahtjevi su podneseni po osnovi bolesti ili pogoršanja bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani RH. Obrađuju se i kompletiraju te će biti upućeni na stručnu procjenu.
U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva, piše Večernji list.

Ti su zahtjevi podneseni po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove.

Iz resornog ministarstva ističu kako je broj podnesenih zahtjeva u skladu s očekivanjima i zbog činjenice da hrvatski branitelji u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti, kao i da je nakon 1. siječnja 2006. izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja, a koji su u upravnom postupku odbačeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!