U petak druga nepravomoćna presuda Draženu Slavici

25.04.2018.

17:28

Autor: V.Š./HRT

default error photo
Dok optužba traži kaznu za Slavicu, njegov odvjetnik Čedo Prodanović očekuje oslobađajuću.
U petak ćemo doznati drugu nepravomoćnu presudu bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapvjedniku Draženu Slavici, jedinom optuženom za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu. Danas su zastupnik optužbe, odvjetnici obitelji stradalih i Slavičin branitelj održali završne govore.

I dok prvi traže zatvorsku kaznu za Slavicu, njegov odvjetnik Čedo Prodanović očekuje oslobađajuću.

Više od dva sata, ali čak pet sati manje nego u prethodnom postupku, trajalo je iznošenje završnoga govora šibenskoga tužitelja Zvonka Ivića. Više puta je ponovio da je nedvojbeno dokazano da je Dražen Slavica prekršio čak 13 propisa i tako skrivio stradavanje vatrogasaca - od slanja maloljetnika i ročnika na intervenciju, do zakašnjele akcije spašavanja unesrećenih: Pokazao je visok stupanj upornosti u činjenju ovog kaznenog djela što bi mu sud svakako morao ocijeniti kao otegotnu okolnost. kao daljnju otegotnu okolnost bi mu sud morao ocijeniti da je upravo krivnjom optuženika smrtno stradalo 12 mladih ljudi, od čega dva maloljetnika.

I tužiteljstvo i odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević imali su niz prigovora na nalaz vještaka Instituta Ruđer Bošković, čije se mišljenje u nekim djelovima razlikovalo od mišljenja skupine vještaka iz istrage: Nakon 11 godina s ovim vještakom IRB-a mi znamo manje nago smo znali 2008. godine kada smo dobili multidiscipinarno vještačenje. Od sudskog vijeća očekuju proglašenje Slavice krivim i zatvorsku kaznu. S druge strane njegov branitelj Čedo Prodanović traži oslobađajuću presudu jer nijedna točka optužnice nije potkrijepljena dokazima: I inače čitavo vrijeme se njemu imputira svjesno nepostupanje, ja se pitam zašto ga nisu za ubojstvo optužili. Ispada da je on namjerno htio da njegovi kolege vatrogasci stradaju. Prodanović je dodao kako je teško držati završni govor 11 godina nakon tragedije: Obitelji žrtava nisu doživjele satisfakciju nikakvu još uvijek, jer nisu saznali ni što se desilo ni tko je za to kriv eventualno, a optuženik kojem je od početka dodijeljena uloga krivog za sve, za sve propuste u čitavom lancu ovog, više manje nikakvog vatrogasnog sustava, on je taj koji je ovako izabran i on je čovjek koji je kriv. A je li kriv ili nije - doznat ćemo već u petak na objavi nepravomoćne presude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!