17:50 / 20.01.2021.

Autor: HRT/Hina

U Petrinji predstavljen Geoinformacijski sustav Potres

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podacima o, primjerice, broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu.
U Sisačko-moslavačkoj županiji oštećeno je više od 36 tisuća objekata, a pregledano malo više od polovine, oko 20 tisuća. Prije nekoliko dana oštećenih objekata bilo je i nekoliko tisuća više, ali naknadnim pregledom utvrđeno je da su neki štetu prijavili i više puta. U preciznoj analizi statičarima će pomoći nova aplikacija, koja će ujedno biti temelj za obnovu koja slijedi.

➡️ Potresi - iz minute u minutu
➡️ Je li predavanje zahtjeva za obnovu komplicirano?
➡️ Građani Siska čiji su domovi dobili crvenu oznaku smješteni u kontejnerskim naseljima
➡️ Glina: Statičar pristižu iz cijele Hrvatske, ali ih je i dalje premalo
➡️ Plenković u Saboru: Cilj je povratak u normalan život što prije
➡️ Sisak: U obnovi kuće preminuo muškarac

- Aplikacija se temelji na snimkama HGSS-a, znači odmah nakon potresa u samo nekoliko dana i Državna geodetska uprava i Građevinski fakultet obradili su te snimke na kojima se u rasteru od 5 cm vide oštećenja, rekao je Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- Prva karta, digitalni ortofoto, napravljen je 30. 12., dan nakon potresa, za Petrinju, 3. 1. za područje Siska, a 7. 1. za područje Gline, rekao je Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Mrežni Geoinformacijski sustav Potres s temeljnim informacijama o stanju na području koje je pogodio razorni potres predstavljen je u srijedu u Stožeru civilne zaštite u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji.

Sustav je rezultat zajedničkog rada Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD), Geodetskog fakulteta u Zagrebu i Državne geodetske uprave (DGU). U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na terenu površine gotovo šest tisuća hektara, svih naselja, poljoprivrednih površina i gospodarskih objekata te podaci o prebivalištu, boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama i školama.

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i voditelj Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved, to je alat koji će olakšati rad i proces donošenja odluka službama MUP-a, Ministarstva obrane, vatrogasaca i HGSS-a.

Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podacima o, primjerice, broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu. Ona je koristan alat, osobito u postupku uklanjanja štete i obnove građevina na stradalom području jer sadržava snimke i informacije o stanju tla prije i poslije prirodne nepogode.
Mrežni Geoinformacijski sustav Potres aktivan je i dostupan službama koje sudjeluju u uklanjanju štete i koje će sudjelovati u skoroj obnovi, objavljeno je na mrežnoj stranici potres.info.gov.hr.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!