18:38 / 21.01.2021.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/IMS/HRT

U Petrinji se užurbano radi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sisačka gradska vijećnica veliko je gradilište. U užem središtu Siska neki su sami počeli s popravcima u strahu da će obnova dugo trajati.
Unatoč svim problemima, stanovnici Sisačko-moslavačke županije ne odustaju kako bi vratili život koliko-toliko u normalu.

➡️Potresi - iz minute u minutu
➡️ Hrvoj Šipek: Prerano je govoriti je li nastupila zastara za poslijeratnu obnovu
➡️ Timovi logističke tvrtke cargo-partner iz cijele regije pomažu stradalima u potresu
➡️ HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
➡️ Bačić o poslijeratnoj obnovi: Nećemo nikoga štititi 

Za sve Petrinjce kojima su objekti za rad neupotrebljivi - stiže rješenje. Sada prazna livada - ostvare li se želje i planovi Udruge poduzetnika i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo - trebala bi postati novo srce grada.

- Treći dan nakon potresa smo počeli tražiti lokaciju, Petrinja je odobrila lokaciju na Sajmištu, rekao je Mislav Bašić iz udruge Glas poduzetnika.

Na istome mjestu će se nalaziti stambeni dio, poslovni dio, stambeni dio ima 100 kontejnera, poslovni dio će imati otprilike isto, 117 kontejnera. Za tri tjedna trebao bi biti postavljen plato, zatim stižu kontejneri. Uključila se vojska, uključuje se i država, kaže gradonačelnik.

- Ovi poduzetnici očekuju određene benefite, ovdje ne mogu biti isti porezi, nameti, smatra gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Katalonska vlada u suradnji s Varaždinskom županijom Petrinji šalje pomoć usmjerenu djeci. Do 100.000 € za vrtić koji će na sigurnom terenu biti napravljen kao dodatak jednom od postojećih. Trenutačno se pregledavaju lokacije.

- To je potrebno, želimo pomoći, možete računati na nas, poručio je izaslanik katalonske vlade u JI Europi Eric Hauck.

Sisačka gradska vijećnica veliko je gradilište. U užem središtu Siska neki su sami počeli s popravcima u strahu da će obnova dugo trajati. A raditi i živjeti se mora.

- Program sanacije i cijelu obnovu koordinirat će Ministarstvo kulture, o tome su nas već obavijestili konzervatori koji imaju odjel tu u Sisku i bojim se da će sve trajati jako dugo, rekla je Katarina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Golem je posao pred svim službama, pogotovo vatrogascima.

- Dnevno rješavamo 50 intervencija. Svaki dan imamo 50-ak novih dojava, što rušenje dimnjaka, što pokrivanja najlonom. Zahtjevi su raznorazni, mi odradimo sve što možemo, rekao je Zvonimir Ljubić, zapovjednik JVP-a Petrinja.

I stalno iznova poručuju - pažljivo sa sanacijama, ništa ne vrijedi ljudskog života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!