U PGŽ novih pet slučajeva koronavirusa, u KBC Rijeka devet pacijenata

15.07.2020.

13:23

Autor: Hina/HRT

default error photo
Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.
Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je devet oboljelih pacijenata, izvijestili su iz tog KBC-a.

-
Od novih pet zaraženih po dva su člana dviju obitelji, poznati kontakti iz Zagreba i PGŽ. Peta osoba je s uvezenim virusom iz Srbije, koja se nalazila u samoizolaciji - rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović dodavši da je sada u toj županiji 40 aktivnih slučajeva koronavirusa.

Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.

- Mi brinemo o korona epidemiji jer želimo osigurati najbolju zdravstvenu zaštitu ne samo bolesnicima s koronavirusom nego nam je zadaća osigurati sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim bolesnicima - rekao je Ružić. 

- Spremni smo i za složenije scenarije razvoja pandemije, te je pripremljen respiracijski centar s 50 respiratora - kazao je ravnatelj KBC-a.

Predstojnica Klinke za infektivne bolesti ovoga KBC-a Biserka Trošelj Vukić rekla je da je prosječna dob hospitaliziranih s koronavirusom 60 godina. Sedmero ima upalu pluća, a troje je trajno vezano uz dodatni kisik. Jedan od pacijenta u bolnici je državljanin Sjeverne Makedonije, a ostali su hrvatski državljani.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da su od danas sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite u PGŽ dobile nove naputke. Korisnicima se preporučuje više nego ikad da ne dolaze fizički u ordinacije, a također i onima s potrebom za konzilijarnom zdravstvenom zaštitom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!