U Plavnom i Gruborima komemoracije za civilne žrtve rata

25.08.2023.

Zadnja izmjena 15:05

Autor: HRT

U selu Plavno i zaseoku Grubori kod Knina održani su komemorativni skupovi za žrtve ubijene nakon akcije Oluja. 

Zbog ubojstva šestero starijih mještana srpske nacionalnosti u Gruborima dva puta sudilo se bivšim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko. U oba slučaja oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Vrhovni sud u presudi je ustvrdio da se ratni zločin u Gruborima pokušao - zataškati. Temeljem odluke Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2019. - dosad je obnovljeno 10 od 20 kuća, a radi se i na infrastrukturi.

- Među poginulima bio je i moj brat, on je jedini bio malo mlađi, sve ostalo su bili stari ljudi. Osjećaj nije nimalo ugodan, međutim idemo na to da moramo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti, rekao je Đuro Grubor.

- Nadam se da smo na ovaj način dali neku satisfakciju selu Plavno i zaseoku Grubori jer vidjet ćete da je 10 kuća obnovljeno i da se nastavlja s projektom i da ćemo, ako sve bude kako treba, izgraditi i ostatak kroz naredni period. To je doprinos Vlade RH zajedno s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, rekla je Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade.

Matić: Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin


Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih osoba s Republikom Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas nitko nije odgovarao za te zločine. Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše - civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi, rekao je.

Poručio je i da se nekažnjeni zločini uvijek vraćaju i nanose zlo.

Za sve naše zemlje vrijedi isto: da se moramo sa zlom u našim redovima izboriti, da zločini moraju biti kažnjeni, javno i stalno osuđivani, moraju postati dio narativa naših institucija na svim razinama, poručio je Matić dodajući da je prije tri godine napravljen iskorak prema pomirenju i građenju hrvatsko-srpskih odnosa.

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ-a Lučko, no oslobođeni su optužbi.

Nekadašnji novinar i službenik UN-a, a današnji tajnik SNV-a, Saša Milošević prisjetio se svog dolaska u Grubore na dan zločina. S nazočnima je podijelio osjećaje i slike koje su mu do sada ostale u pamćenju.

Bačić: U obnovu Grubora do sada uloženo 11 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Branko Bačić poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima.

- To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva, što hrvatsko društvo svakako jest, rekao je.

Osvrnuo se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. Rekao je da je do sada dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 milijuna eura, istaknuo je.

Uz njih, na komemoraciji su bili saborski zastupnik Boris Milošević, gradonačelnici Knina i Drniša, šibensko-kninski župan te veleposlanik Hrvatske u Srbiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!