13:32 / 08.03.2018.

Autor: HRT

"U području jednakosti spolova treba još mnogo toga unaprijediti"

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Grabar Kitarović čestitala je svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena te ih pozvala da se prisjete svih svojih ženskih uzora u obitelji i društvu, svih malih i velikih bitaka koje su žene dobile kroz povijest borbe za ravnopravnost spolova, kao i u vlastitim životima.

Ocijenila je da je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život, Hrvatska postigla puno. No, dodala je, mnogo je toga što u području jednakosti spolova još treba unaprijediti jer svakodnevno se bilježe različiti primjeri seksističkog ponašanja i manjka poštovanja prema ženama, a, nažalost, i porast nasilja nad ženama.

Žene su i dalje manje konkurentne na tržištu rada zbog svoje potpune brige za djecu i obitelji. Za našu kriznu demografsku sliku, posebno je loš podatak čestih slučajeva prekida radnog odnosa zbog korištenja rodiljnog dopusta, ustvrdila je.

Upravo zato, naglasila je, i dalje dosljedno zagovaram jačanje jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu.

Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, ali i zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima i zaprekama u ostvarivanju svojih ljudskih prava i društvene jednakopravnosti, pogotovo pri zapošljavanju, planiranju i ostvarenju obiteljskoga života, ocijenila je predsjednica Grabar Kitarović te svim hrvatskim ženama srdačno čestitala Međunarodni dan žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!