U Poligrafu o obnovi nakon potresa

21.01.2022.

08:41

Autor: Poligraf/HR/I.B

Poligraf

Poligraf

Foto: HR / HRT

Ministar graditeljstva Horvat mora otići, kaže ujedinjena oporba. Ostat će, odgovaraju vladajući, ali obnova se mora ubrzati. Oporba će narednih dana prikupljati potpise za smjenu ministra. Raspravu očekuju do kraja veljače. I jako ih zanima kako će premijer Plenković braniti svog ministra s obzirom na loše rezultate nakon obnove poslije potresa. U emisiji "Poligraf" HR-a gostovali su saborski zastupnici Josip Borić (HDZ), Ivana Kekin (Zeleno -lijevi blok), Davorko Vidović (SDP) i telefonom se uključio Robert Janković (Klub zastupnika nacionalnih manjina). 

Kekin: Ministar Horvat lice kaosa s obnovom

- Nadamo se raspravi što ranije, da se stavi to na dnevni red. Očito je da se kasni sa svime pa bi bilo loše da se kasni i s raspravom. Ključno je to da je ministar Horvat na čelu ministarstva, on je lice ovog kaosa s obnovom koji se dogodio i ključno je podnese odgovornost. Na koncu konca iz razloga da bi se javnosti poslala poruka da se sprema neki zaokret koji sad najavljuju premijer i drugi ministri poput ministrice kulture - da će se početi hitro i brzo trošiti novac iz fonda solidarnosti. Pa evo teško je imati povjerenja u takve izjave i mislim da bi jedna od ključnih poruka trebala biti barem da pokažu inicijativu da oni koji su očigledno nedovoljno dobro obavljali svoj posao, da se s te pozicije maknu, istaknula je Kekin.

Borić: Bit će to dobra rasprava

- Ova priča se pojavila krajem godine u eteru i ona je zaokupila interese svih, iako ja tvrdim da se sad polako već i raščišćava cijela ta priča- i oko obnove na Banovini i obnove u Zagrebu. Da se tu događaju procesi i da smo itekako od početka uključeni u te dvije priče i da ono što smo radili treba imati svoje finale u dijelu kada govorimo o korištenju svih tih sredstava koja su na raspolaganju i da će se to i dogoditi. Naravno da svi žele gledati Vladu i ministra, jer zasigurno nose najveći dio odgovornosti za cjelokupan proces, ali se pokušava i kroz jedan ovakav zahtjev za smjenom ministra, maknuti odgovornost s vlastitih nekakvih aktivnosti koje trebate učiniti - govorim o Gradu Zagrebu, rekao je Borić.

- I nije nam baš jasno da se zastupnici iz Kluba Možemo ili Zeleno-lijevog bloka potpisuju na takav zahtjev tražeći ostavku ministra s kojim svakodnevno surađuju, znaju jako dobro što su problemi, a onda tako govore da bi mi vjerojatno u Gradu Zagrebu morali pokrenuti sličan postupak u gradu Zagrebu i tražiti odgovornost Grada Zagreba tj. gradonačelnika, predsjednika Skupštine ili ne znam koga, koji također imaju svoj dio u tom iznosu. To nije mali dio, nekakvih 750 milijuna i on je već smanjen. A postoji prostor da se još razgovara, što se još može realizirati u ovih 6 mjeseci ili što je realizirano u proteklih godinu dana, a može otići pod ovaj trošak, može pokriti ovaj Fond. Tako da će biti tu dobra rasprava. Jako dobro ćemo se spremiti za nju. Itekako imamo dobrih podataka da demantiramo ovo što se govori. Poput toga da ništa na Banovini nije napravljeno. Isti tako u Gradu Zagrebu oko objekata javne namjene, zdravstva, školstva itd. Bit će to dobra rasprava i mnogi će se iznenaditi kad dođu jer će vjerojatno i oni imati problema, smatra Borić.

Vidović: tužna i ozbiljna priča koja daleko nadilazi pitanje smjene ministra

- Ova priča daleko nadilazi pitanje hoće li jedan ministar biti smijenjen, kada i kako, ali zbog čega - to je dosta važno. Moram reći da u političkom smislu pokušavam razumjeti kakvu će koristi imati HDZ i vladajuća koalicija ako krenu u obranu ministra kojeg se teško može obraniti u bilo kojoj zemlji, naprosto zbog tako očiglednih razloga. Jer u ciljevima koji su jasno vidljivi za sve ljude, riječ je obnovi, o nečemu što vidiš svaki dan, ističe Vidović.

- I ono što on radi na jedan iritantan, krajnje birokratski način, pokušava nas uvjeriti da se nešto u tom smislu događa, je doista razlog da se tog čovjeka makne, čak i zbog te odvratne komunikacije koja ima agresivan i podcjenjivački odnos i prema javnosti i prema građanima. Ja ne znam osim ovoga što mi pada na pamet dok slušam gospodina Borića - da ga za 4 mjeseca predsjednik Vlade smjeni i da se njega označi kao Pedra za evidentan neuspjeh koji ćemo imati kad je riječ o povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti. I reći će da su mu dali priliku, on je to dobio, umjesto da se povuče 5 - pa nije baš da nije ništa, povuklo se 500 milijuna ili par postotaka - i to je dio političke igre koji zapravo govori o jednoj krajnjoj neodgovornosti i neozbiljnosti same Vlade i premijera za kojeg sam očekivao da će pokazati više spremnosti da na jednom ovakvom pitanju. Upozorio sam ga i osobno u jednom razgovoru u kojem sam mu rekao: "ovo će biti test vaše Vlade", naglašava Vidović.

- Čini mi se da taj fijasko koji doživljavamo na ovim konkretnim pitanjima obnove ukazuje na strašno ozbiljne probleme koje imamo s državom, koja je metastazirala, postala je mastodont, prejaka u onome gdje bi morala biti slaba, a slaba tamo gdje bi morala biti jaka. Državna administracija se pokazala kao netko tko ne da ne pridonosi, nego direktno opstruira i direktno zaustavlja procese koji su potrebni da se jedan ovakav relativno jednostavan posao obavi. Državu treba ozbiljno reformirati, rekao je Vidović.

Janković: Ne bih bio tako pesimističan

- Mi smo zadnji koalicijski sastanak imali u utorak, bio sam ondje i zaista je ta tema bila ondje prisutna. Međutim, prvo bi trebalo zbog slušatelja objasniti ovaj sataraš koji čujem u eteru. Nije istina da je novac vezna uz Banovinu ugrožen. To moramo razjasniti. Dakle, 680 milijuna eura koje Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti odnosi se na prvi potres iz ožujka 2020. Svaki put kad ovdje neko spomene Banovinu, to znači da miješamo teme, da pristojno kažem, naglasio je Janković.

- Nisam vidio dokument kojim oporba traži ostavku ministra i volio bih vidjeti što oni tamo kao dokument navode. Je li to Zagreb, Banovina ili Fond solidarnosti kojim se obnavljaju javne strukture ili je to nešto četvrto. Dok ne vidim što je točno krimen ministra Horvata mogu samo nagađati. međutim, ono što je bitno je 17. lipnja je rok za istek utroška sredstava iz Fonda solidarnosti oko 5 milijardi kuna, za obnovu šteta iz prvog potresa, rekao je janković.

- Tri dana već slušam ovaj dežurni pesimizam oko utroška sredstava. Mi smo konačno uspjeli urediti taj normativni dio koji je bio prekonzervativan u prvotnoj varijanti zakona kojim smo osigurali obnovu. Postoji razuman strah po pitanjima rokova javne nabave, koji su sad skraćeni. Da smo to učinili prvo odmah bi se izložili napadima oporbe da nekome pogodujemo. S druge strane postoji enorman problem vlasništva na području Grada Zagreba, gdje vam se jedan suvlasnik može ispriječiti da se u to uopće ide, to je sad zaobiđeno. i dalje postoje mehanizmi kontrole, samo je sve skraćeno. Ja sam uvjeren u ono što me uvjeravaju na koalicijskom sastanku, a to je da rok 17. lipnja nije neizvediv. Vjerojatno će biti 100 posto jer je pitanje može li se konstrukcijska obnova uopće raditi u tako kratkom roku, rekao je Janković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!