U Poligrafu se sučelili Bačić i Stier

07.02.2020.

10:11

Autor: HRT

default error photo
Tko će voditi stranku u izbornoj godini kakav je koalicijski potencijal najveće stranke u državi, poput teme o Istanbulskoj konvenciji i suradnji s Milanom Bandićem obilježit će ovu izbornu kampanju.
Raspisani su unutarstranači izbori U HDZ-u. Svi članovi 15. ožujka birat će predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika stranke. Ti izbori bi mogli utjecati na rezultat parlamentarnih izbora koji najesen a mogu odrediti eventualna predizborna i isto tako poslijeizborna koaliranja.

-
Jandroković o izborima u HDZ-u: Strasti i emocije
- Kovač, Stier i Penava u utrci za vrh HDZ-a
- Plenković: Karte će se otvoriti 

Tko će voditi stranku u izbornoj godini kakav je koalicijski potencijal najveće stranke u državi, poput teme o Istanbulskoj konvenciji i suradnji s Milanom Bandićem obilježit će ovu izbornu kampanju. Odgovore u emisiji Poligraf dali su gosti, dvojica budućih kandidata za potpredsjednike stranke Davor Ivo Stier i Branko Bačić.Davor Ivo Stier je već u grupi s Mirom Kovačem i Ivanom Penaovom i najavio je svoju kandidaturu za potpredsjednika, a Branko Bačić kaže da se kandidat postaje kada se prikupe potpisi članova, te dodaje da za predsjednika HDZ-a treba 5% potpisa ukupnog članstva, tj. 10.500 potpisa isključivih članova stranke. Navodi da će i zamjenici predsjednika također morati prikupiti 10.500 potpisa, a kandidati za potpredsjednike 6.300 potpisa što je određeno Statutom.

Stier navodi da je jako bitna odluka da svaki član može potpisati bilo kojem kandidatu kandidaturu , a ne da se svojim potpisom izjašnjava koga podupire. Smatra da je to izrazito bitno jer štiti i samo tajno glasovanje, a svaki će član sam zaokružiti svoga kandidata. Poziva sve članove i članice da izađu na izbore 15. ožujka, jer izravno biraju vodstvo. Bačić je rekao da je želja stranke da izbori budu pravični i demokratski, te tajni. Izborna povjerenstva broje glasove, navodi Bačić.

Stier: Naš suparnik treba biti SDP, a ne desne stranke

Stier kaže da se kandidirao za šefa stranke jer treba imati opciju za promjene koja ima snagu, a ego treba staviti sa strane. Na prvom mjestu trebaju biti interesi Hrvatske a tek onda stranke. Tako su se i dogovorili da "Tim za promjene" ima kandidata Miru Kovača za predsjednika, Ivana Penavu za zamjenika a on će se kandidirati za potpredsjednika HDZ-a. Dodaje da njihova opcija nije blokovska i da ne žele da se jedan blok suprotstavi drugom bloku nego jednostavno ponuditi promjenu i drugi koncept.

- Naravno da treba sučeliti koncept i ideje, oni koji su za nastavak ovakvoga smjera imat će svoje kandidate. Promjenu oko identiteta protiv jače borbe protiv klijentelizma. To su nam poručili sami birači i na europskim izborima i na predsjedničkim, navodi Stier.

Što se tiče identiteta, Stier smatra da treba definirati tko su HDZ-ovi saveznici a tko suparnici.  Smatra da se sadašnje vodstvo već tri godine sukobljava sa građanskim inicijativama koje je u prostoru državotvorne, demokršćanske i konzervativne politike, koju nazivaju i suverenističkom, dodaje da to nije dobro, jer suparnici HDZ-a treba biti i SDP i ta grupacija.

Za Milana Bandića Stier ističe da HDZ nije trebao biti s njim u koaliciji te u tom sastavu ne treba ići ni na Parlamentarne izbore, te nakon izbora ne treba imati takve koalicijske partnere. Kazao je da je to već rekao i u 6 mjesecu 2017. i donio konkretan poteze u svezi s tim. To je ono što definira identitet, te ističe da će zagovarati jednu demokršćansku dimenziju makar je HDZ širi od toga.

Bačić: Kritike se svode na svjetonazorske i ideološke ideje

Branko Bačić smatra da "Tim za promjene" nije ništa konkretno ponudio za unutarstranačke izbore. Očekuje da će predstaviti promjene u svom programu, te navesti svoje svjetonazorske i ideološke ideje, u smislu "što zamjera Plenkoviću". Smatra da su politika i smjer Andreja Plenkovića upravo na putu  doktrine dr. Franje Tuđmana.

Što se tiče koalicije s HNS-om i Milanom Bandićem ističe da ono što je dobro za Hrvatsku mora biti dobro za HDZ.  Bitnim trenutkom smatra ulazak u koaliciju s HNS-om jer je, kako kaže Bačić - to bilo dobro za daljnji napredak i gospodarski rast Hrvatske. Podsjeća da je tada bilo vrijeme velike krize oko Agrokora i loše bi za Hrvatsku bilo da se tada išlo na izbore.

- I Bandić je tada bio koalicijski partner HDZ-a, a što se poslije događalo nije bilo pod rukom HDZ-a i Plenkovića. Što su saborski zastupnici iz SDP-a i HSS-a prelazili Bandiću, to s nama nema veze, kaže Bačić.

Stier smatra da je lex Agrokor donesen u vrijeme koalicije s Mostom, te teza da nije se tada moglo ići na izbore nije točna. Ističe da se tada trebalo ići na izbore i da bi HDZ pobijedio. Napominje da ulazak u odnos s lijevim strankama HNS-om i SDSS-on i ostalim žetončićima, kako kaže Bandić, nije naprosto koalicija koja bi pobijedila na izborima, te da se to vidjelo i na europskim i predsjedničkim izborima. 

Emisiju Poligraf Prvog programa Hrvatskog radija poslušajte na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!