19:25 / 02.05.2021.

Autor: Nataša Ban/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U ponedjeljak istječe rok za ponovljeni javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda

Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke (SDP)

Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke (SDP)

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Za dva dana zaključuje se i drugi, ponovljeni javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda jer sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi mandat istječe u srpnju. Zasad su pristigle prijave dviju kandidatkinja, no ne i profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlate Đurđević koja je izbor predsjednika Republike, ali kako se na prvi javni poziv nije javila, nije bila ni razmatrana za tu poziciju. Novog predsjednika Vrhovnog suda predložit će predsjednik, ali Sabor ima završnu riječ.

Uoči isteka roka za prijave na drugi javni poziv - zasad službeno dvije kandidature - pravnica sa splitskog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Snježana Rizvan, i sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić. Kandidatura Zlate Đurđević još se čeka. Hoće li se ovoga puta izabrati čelna osoba Vrhovnog suda?

- Po svemu sudeći neće obzirom na činjenicu da će predsjednik Republike kao ustavno ovlašteni predlagatelj predložiti profesoricu Đurđević, a većina u Saboru neće podržati taj prijedlog, rekao je Mato Palić, Pravni fakultet u Osijeku.

Zlata Đurđević nije se prijavila na prvi javni poziv i upravo zbog toga dogodio se okršaj na relaciji Pantovčak - Banski dvori.

- Moj kandidat je profesorica Đurđević. Odbijte je. I dare you, rekao je 12. ožujka predsjednik Zoran Milanović.

Iako predsjednik HDZ-a nije imao ništa protiv profesorice Đurđević - inzistirao je na tome da se trebala javiti na javni poziv.

- Ona se, u biti, pustila da je predsjednik Republike provuče kroz blato, pustila se, i samu sebe diskvalificirala. I HDZ je neće podržati, rekao je 24. ožujka Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Predsjednik Milanović nije odustajao od svoje kandidatkinje, a Gordan Jandroković prijedlog mu je vratio na doradu. Na Odboru za Ustav saborska je većina predsjedniku Jandrokoviću dala za pravo, kao i neki od pridruženih stručnjaka.

- Tako da po meni je predsjednik Sabora ispravno postupio, rekao je Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, 11. ožujka 2021.

Presjekao je Ustavni sud čijom odlukom predsjednik može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv DSV-a.

- Ako su javni natječaji, oglasi, javni pozivi možda djelom i namješteni, to nije razlog da se ukinu, rekao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, 23. ožujka.

- Ovlast je predsjednika da ne predloži nikoga od onih koji su se prijavili pa onda DSV mora ponoviti poziv za kandidate za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, rekao je Mato Palić.

Rok za prijavu na javni poziv istječe u ponedjeljak navečer. A taj, posljednji dan i Zlata Đurđević poslat će svoju kandidaturu. HDZ je ustrajan u odluci da njihovu potporu - neće imati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!