09:07 / 26.04.2019.

Autor: D.M./HRT

U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum

-

-

Foto: - / -

Članovi organizacijskoga odbora Inicijative pozvali su građane na potpisivanje - koje počinje u ponoć na središnjem zagrebačkom trgu. Ministar Pavić tvrdi - sindikalni referendum znači 5-7% niže mirovine.
U 9.30 ''ispod sata'' na zagrebačkom Trgu bana Jelačića inicijativa ''67 je previše'' najavila je početak prikupljanja potpisa za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu. Potpisi će se od sutra prikupljati u 200 gradova i općina sve do 11. svibnja. U akciju je uključeno oko 4 tisuće sindikalnih aktivista.

- Konferencija "Mirovina i aktivno starenje"
- Kaptol "67 je previše" odbio prikupljanje potpisa ispred crkava
- Lovrinović: Naše mirovine drže stranci - okupirani smo
- Mirovine na referendumu - je li 67 godina previše?

- Pozivamo sve građane u naredna dva tjedna da iskoriste priliku koju smo dali. Mi smo potrošili velika sredstva, i ljudska i financijska, ali to je bio jedini način da damo priliku svim građanima da se izjasne, da ostvarimo referendum na kojem će reći što misle o prijedlogu zakona, poručila je članica organizacijskog odbora inicijativa "67 je previše" Ana Miličević Pezelj.Prema posljednjim procjenama, treba prikupiti oko 385.000 potpisa, a organizatori su uvjereni da će ih prikupiti i više nego je potrebno. Štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što više građana. Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od 8 do 20 sati, a sve lokacije mogu se naći na internetskoj stranici inicijative, kazao je član organizacijskog odbora Robert Brozd.

Pavić: Sindikalni referendum znači od pet do sedam posto niže mirovine

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na marginama konferencije "Mirovina i aktivno starenje" ponovno je upozorio građane da će eventualna realizacija sindikalnih zahtjeva stajati državni proračun 45 milijardi kuna do 2040., te istaknuo da će mirovine posljedično biti niže od pet do sedam posto.

Na poruke iz sindikata da očekuju oko 500.000 potpisa, što je i više nego dovoljno za raspisivanje referenduma, Pavić kaže da ne podcjenjuje sindikate, no želi upozoriti građane na sve implikacije sindikalnih zahtjeva o kojima će građani odlučivati idućih dana.

Izračun od 45 milijardi kuna troška za državni proračun napravio je analitički odjel Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a Pavić i ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović ističu da je taj broj realan i da nije riječ ni o kakvom spinu, kako to tvrde sindikati.

- Apsolutno stojim iza izračuna koji pokazuju trošak sindikalnih zahtjeva od 45 milijardi kuna - zbog povećanja rashoda u razdoblju do 2040. i smanjenja prihoda u mirovinskom sustavu. Siguran sam da će se to ostvariti ako referendum bude izglasovan, istaknuo je Alardović.

Na konferenciji je bio nazočan i Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi  u bivšoj SDP-ovoj vladi, koji je u izjavi za novinare stao na stranu sindikalnih zahtjeva naglasivši kako produljenje životne dobi za odlazak u punu mirovinu nema nikakav utjecaj ni na socijalnu ni na financijsku održivost sustava.

- U ovom trenutku nije bilo potrebe da se ide na produljenje dobi za umirovljenje jer Hrvatska ima veliki nerealizirani potencijal radne snage u dobi iznad 55 godina. Radi samo 40 posto ljudi te dobi, koji bi trebali i mogli raditi. Dok se ne iskoristi taj potencijal i poveća zaposlenost mladih, nema potrebe da se ide s produljenjem životne dobi, smatra Vidović.

Po njegovu mišljenju, bilo bi bolje fleksibilnije rješenje - da se omogući rad onima koji žele dulje raditi, bez uskraćivanja prava na odlazak u mirovinu u dobi od 65 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!