U potresu oštećena i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa

28.12.2020.

14:57

Autor: T.V./Hina/HRT

default error photo
U potresu koji je pogodio Sisak i Petrinju oštećena je i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa, a katedralu je tijekom dana obišao sisački biskup Vlado Košić
U potresu koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Sisak i Petrinju oštećena je i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa, a katedralu je tijekom dana obišao sisački biskup Vlado Košić kako bi se upoznao s nastalom štetom, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

➡️ [UŽIVO] Potresi u središnjoj Hrvatskoj
➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći
➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom
➡️ Velika šteta u Petrinji, gradonačelnik apelira: Trebamo pomoć Na petrinjskom i sisačkom području jutros u 6,28 sati zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 sati i 7,51 sati zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina, ističe se u priopćenju Sisačke biskupije.

Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov katedrale nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika.

Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost sisačke katedrale, gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine.

U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici.
Detaljne informacije o oštećenjima sa župa još uvijek pristižu, navode iz Sisačke biskupije.

Dodatno oštećeno Svetište Majke Božje Remetske

Potres koji je pogodio Petrinju i okolicu Siska, osjetio se snažnim intenzitetom i u zagrebačkom naselju Remetama, na sjeverozapadnim obroncima zagrebačke Medvednice, a u svetištu Majke Božje Remetske vide se posljedice, izvijestili su iz Župe Remete.

- Potres se osjetio snažnim intenzitetom i u Remetama. Tom prilikom i u remetskom svetištu vide se posljedice. Popadali su već prije oštećeni dijelovi žbuke oko slavoluka crkve koji je najteže pogođen i koji je, da bi se osigurala stabilnost crkve, poduprt potpornim stupovima,  objavila je Župa Remete na Facebooku.

Remetsko svetište već je ranije oštećeno u jakom potresu koji je 22. ožujka ove godine pogodio Zagreb i okolicu. Iz Župe Remete navode da se na prezbiteriju i glavnom oltaru Majke Božje Remetske ne može  uočiti oštećenja jer je sve prekriveno skelom i tzv, mostom koji prekriva strop radi sigurnosti od padanja žbuke i ostaloga, kao posljedica potresa u ožujku.

- Osjetio se potres i u našoj remetskoj crkvi, opet je popucala žbuka, opet su pali dijelovi, pogotovo na slavoluku koji je najkritičniji. Nalazimo se u božićnom vremenu. I Božić nam govori o radosti i uvijek će govoriti o radosti da se ne bojimo ničega, nego da svoj život znamo predati u Božje ruke, poručio je remetski župnik i Upravitelj svetišta na jutrošnjoj misi.

Podsjetimo, na području Petrinje jutros u 6,28 zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 i 7,51 zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!