18:52 / 06.05.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/B.A./HRT

U potresu stradala i soba u kojoj je 1994. spavao Ivan Pavao II.

-

-

Foto: - / -

Iako je u potresu nastradalo 80% zgrade, sačuvane su sve umjetnine i namještaj koji su pod zaštitom.
Zbog teških oštećenja Nadbiskupskog dvora u Zagrebu, boravak u njemu neće biti moguć idućih nekoliko godina koliko će trajati obnova. U razornom potresu sve prostorije pretrpjele su teška oštećenja pa će se troškovi sanacije mjeriti u milijunima kuna.

Crveni salon Nadbiskupskog dvora do potresa 22. ožujka bio je središnje mjesto primanja uvaženih gostiju. Prilikom posjeta Hrvatskoj u ovom salonu boravili su Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., no idućih nekoliko godina Crveni salon neće moći primati posjete. Iako je u potresu nastradalo 80% zgrade, sačuvane su sve umjetnine i namještaj koji su pod zaštitom. Gotovo sve prostorije pretrpjele su teška konstruktivna oštećenja, kao i ona u čijem je krevetu 1994. prilikom povijesnog posjeta Zagrebu spavao papa Ivan Pavao II.

- Ovdje možemo vidjeti kako su zidovi popadali po sobama, ovo je samo jedan primjer, pokazuje nam preč. Ivica Budinščak, upravitelj Nadbiskupskog dvora.

U trenutku potresa u Nadbiskupskom dvoru boravilo je sedam osoba. Sa sto metara visine palo je šest komada tornja katedrale teških nekoliko tona, no, na sreću, nitko nije ozlijeđen.

- Dvor je doživio dvije stvari. Jedna je bila sam potres koji se dogodio u jutarnjim satima,a  drugi udarac koji se dogodio je pad tornja katedrale, dijelova koji probili dvor, hodnik, narušili statiku i krovište, kaže Budinščak za HRT-ov Dnevnik.


Najveća šteta nastala je na sjevernom zidu dvora.

- On se nagnuo između 6 i 12 centimetara prema katedrali. Njega smo hitno osigurali s podupiranjem da ne krene dalje. Zbog toga je došlo do popuštanja krovišta, krovište se također pomaknulo 8 do 10 cm prema katedrali, objašnjava Boris Blažević, nadzorni inženjer na sanaciji.

U tijeku je skidanje dimnjaka i snimanje oštećenja kako bi se sagledao opseg štete i krenulo u projekt sanacije.

- To je prva faza osiguranja konstrukcije, a nadamo se da ćemo taj čelik koji smo ovdje upotrijebili upotrijebiti i za buduću stalnu sanaciju Nadbiskupskog dvora, kaže statičar Nenad Tepeš.

U sljedećem razdoblju najveći izazov bit će osigurati zgradu koristeći se novim tehnologijama, čuvajući pritom kulturnu baštinu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!