16:22 / 29.11.2019.

Autor: Lucija Judnić/HRT

U povodu Svjetskog dana AIDS-a

-

-

Foto: - / -

Od 1985. do danas zabilježena su 1723 slučaja zaraze HIV-om. Od AIDSa je umrlo 222 ljudi.
Javnozdravstvenom akcijom počelo je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Predstavljeni su noviteti u liječenju i prevenciji. Hrvatska je, u odnosu na prosjek članica Europske unije, zemlja s malim brojem oboljelih.

Od 1985. do danas zabilježena su 1723 slučaja zaraze HIV-om. Od AIDSa je umrlo 222 ljudi.

"HiV se prenosi spolnim putem, putem krvi s majke na dijete, i u RH je najčešći put kada se događa HiV infekcija nezaštićenim spolnim odnosom, istaknula je dr. Tatjana Nemet Blažić.

Broj novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a raste među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola.

- To je danas kronična infekcija s kojom ljudi žive, koji ako su na dobroj terapiji nemaju problema i ne umiru u ranijoj životnoj dobi kako je to bilo prije, ističe volonterka Hana Šorljak iz udruge studenata medicine.

Terapija se godinama usavršava. Iako se bolest ne može izlječiti, može se redovito kontrolirati i s njom normalno živjeti.

- Osoba koja uzima kontinuirano lijekove i postigne nemjerljivu količinu virusa u krvi je ne zarazna za druge osobe i za svog spolnog partnera ako i ne uzima zaštitu odnosno čak i ako ne koristi kondom, ističe voditeljica odjela za HIV, spolno krvlju prenosive bolesti u HZJZ dr. Tatjana Nemet Blažić.

Kampanjama "Moja stvar" i "Checkpoint Zagreb", te novim aplikacijama problematika bolesti približava se i mlađim generacijama.

- Aplikacija je preuzeta više od 12.000 puta tako da mislim da to govori o tome koliko je uspješna, idalje je to u porastu imamo sve više korisnika i sve više upita, ističe glasnogovornica Udruge HuHIV mag. pharm. Maja Erceg Tušek.

Uz edukacije i podizanje svijesti o prevenciji, ovakvim i sličnim akcijama pomaže se u destigmatizaciji i poboljšanju kvalitete oboljelih ali i njihovim bižnjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!