15:58 / 11.08.2018.

Autor: HRT

U požaru u Lokvi Rogoznici izgorjelo 70 hektara

-

-

Foto: - / -

Trenutačno ga gasi 180 vatrogasaca s područja Splita, Omiša i Makarske. U gašenje su uključena i četiri kanadera te dva airtactora.
Požar koji je planuo rano popodne u Lokvi Rogoznici, te se proširio do Medića i Mimica, stavljen je večeras pod nadzor gasitelja. Izgorjelo je više od 70 hektara guste borove šume i raslinja. U jednom trenutku brzo se proširio i zahvatio dvije vatrogasne cisterne.

Srećom, vatrogasci su uspjeli izaći iz njih pa nitko nije ozlijeđen. Požar se zasad ne širi dalje, no gašenje nakon jake tramontane sada otežava bura.

Kuće i ljudi nisu ugroženi. Na terenu je 180 vatrogasaca iz 26 postrojba DVD-a i Javna vatrogasna postrojba iz Splitsko-dalmatinske županije sa 44 vozila. Požar su do večeri gasili četiri kandera i dva air tractora.Požar je izbio u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, pa se kasnije nošena vjetrom proširila na Mediće i Mimice. U tom požaru će biti veća materijalna šteta s obzirom da su tijekom gašenja dvije cisterne DVD-a Omiš izgorjele, a 14 vatrogasaca u njima morali su pobjeći kako bi se spasili.

Teren na kojem je plamtio požar nalazi se iznad Jadranske magistrale, poprilično je nedostupan, pa su vatrogasci koristili na stotine metara vatrogasnih cijevi spojenih na cisterne zaustavljene na magistrali.

Pogledajte kako je bilo na terenu oko 19 sati. Javljanje Dominika Strize.Zbog tog požara od 15,15 sati na Jadranskoj magistrali bio je zatvoren promet koji se preusmjeravao preko Gata i Šestanovca, a od 18,25 sati puštena je u promet dionica Omiš-Dubci. Zbog požara je stanovnicima Medića i Marušića jedno vrijeme bila isključena i struja, no predvečer im je opet uključena.

Na požarištu je kasno popodne bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Poslušajte izjavu župana Blaženka Bobana.


MORH: Požar kod Omiša najveći angažman protupožarnih zračnih snaga ove sezone
 
Iz MORH-a navode da će požarište tijekom noći nadzirat i 51 pripadnik HV-a. Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić.

Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga OS RH na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

U požaru izgorjela dva vatrogasna vozila DVD-a Omiš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!