20:24 / 08.12.2020.

Autor: HRT/Hina

U prekidu katamaranske veze Split - otoci, u Istri snažno jugo i kiša

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog snažnih udara vjetra, u prekidu su sve katamaranske veze koje Split povezuju s otocima, a večeras je prekinuta i trajektna veza Drvenik - Sućuraj.
Zbog snažnih udara vjetra, u prekidu su sve katamaranske veze koje Split povezuju s otocima, a večeras je prekinuta i trajektna veza Drvenik - Sućuraj, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

- Odlučili smo da katamarani danas ne plove jer se mjestimično na moru stvaraju višemetarski valovi, rekla je Ivulić za Hinu.

Dodala je da je večeras prekinuta i trajektna veza Drvenik-Sućuraj jer se pojačavaju udari vjetra na moru, a pojačavanje vjetra, kako se procjenjuje, nastavit će se tijekom noći.

Kako je rekla, u srijedu će se na temelju metereoloških podataka odlučivati o trajektnom i katamaranskom prometu između Splita i srednjodalmatinskih otoka.

Snažno jugo i kiša zahvatili Istru

Jako nevrijeme praćeno snažnim jugom s olujnim udarima duž istočne obale te obilnom kišom zahvatilo je u srijedu popodne istarski poluotok, a more je poplavilo rivu u Puli, Rovinju i Rapcu.

Tijekom dana zapuhalo je jako jugo s olujnim udarima, lokalno je padala obilna kiša, a prisutna je bila i izražena plima. Zbog jakog juga duž istočne obale Istre more je mjestimice prelijevalo rive, a naša postaja u Labinu na Fortici zabilježila je udare vjetra od čak 131 kilometara na sat - izvijestili su  iz istarskog meteo portala Istramet.

Kako su dodali, zbog visoke vode odnosno preljevanja mora i dalje je obustavljen promet na mostu Antenal, koji povezuje Tar i Novigrad.

Do 14 sati najviše kiše palo je oko Učke 55 milimetara koliko je zabilježila postaja kod zapadnog ulaza u tunel. U Pazinu je palo 32 milimetara, Rovinju 22 mm/m2, dok se količine na ostatku područja kreću većinom između 10 i 15 milimetara.

Tijekom večeri kiša u Istri pada manjim intenzitetom nego tijekom dana kada su vatrogasci imali nekoliko intervencija ispumpavanja cesta i podruma. Oni su, kako se doznaje u Vatrogasnoj zajednici, pripravni za noć dok su komunalni djelatnici tijekom večeri očistili šahtove.

Inače, nevrijeme koje je zahvatilo Istru dio je sredozemne ciklone koja je u susjednoj sjevernoj Italiji uz kišu i snijeg donijela poplave i odrone. Prema podacima Istrameta obilnija kiša očekuje se i u prvom dijelu srijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!