U Primorsko-goranskoj županiji 300 novozaraženih, pojačane mjere i nadzor

14:14 / 17.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Uzorci koronavirusa

Uzorci koronavirusa

Foto: Ilustracija/Nel Pavletic / Pixsell

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata utvrđena je zaraza koronavirusom kod još 300 osoba, a testirane su 1072 osobe pa je županijski Stožer civilne zaštite donio mjere koje bi trebale suzbiti širenje epidemije, pojačani nadzor provođenja mjera i predmetna nastava na daljinu.

Prema podacima koji su objavljeni na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite, udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 28 posto. Ozdravile su 74 osobe, pa je sada u toj županiji aktivno 1247 slučajeva Covida-19.

U riječkoj bolnici na liječenju je 66 oboljelih, a o devet bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora. Udjel hospitaliziranih osoba u ukupnom broju zaraženih je pet posto.

Broj zaraženih ide prema povećanju od 40 posto

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je da se zbog povećanog broja oboljelih u županiji stožer donio mjere, za koje se očekuje da će poboljšati sadašnje stanje u županiji.

- Zahtjevom za pojačanim nadzorom od strane ovlaštenih osoba na području županije tražimo da se stavi naglasak na javna i privatna okupljanja, na rad trgovačkih centara i javni prijevoz. Dajemo preporuku poslodavcima da kad god mogu prijeđu na online rad, rad od kuće, a ako to ne mogu, da prijeđu na rad u smjenama. Preporuka je da od 22. ožujka predmetna nastava u osnovnim školama i svim srednjim školama prijeđe na model C (nastava na daljinu), izvijestio je.

Preporuka je i da se svlačionice u sportskim objektima ne koriste.

- Dajemo zahtjev prema stožerima jedinica lokalne samouprave da pojačaju nadzor te, ako imaju zahtjev za strožim mjerama na svom području, upute prijedlog županiji, kako bismo suzbili širenje epidemije, poručeno je.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je situacija vrlo zahtjevna. U posljednjih desetak dana broj zaraženih rastao je za oko 30 posto, a ide prema 40 posto povećanja i bilo je potrebno poduzeti odgovarajuće mjere, da bi se zaraza, koja se posebice širi u urbanom dijelu, smanjila.

Pretežito zaraženi mladi i radna populacija

Povećan je broj hospitaliziranih, ali, na sreću, ne prati povećanje broja zaraženih, rekao je i dodao da su pretežito zaraženi mlađi ljudi i radna populacija, a liječenja se na vrijeme započinju, dodavši da je važno ne dođe do preopterećenja bolnica.

Glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević kazao je da je prijedlog odluka rezultat epidemiološke analize slučajeva, kojih je zadnjih desetak dana sve više.

- Mi smo jedna od pet županija koja ima veći broj slučajeva u zadnjih deset dana do dva tjedna pa smo razmišljali o načinu stabilizacije situacije. Zato je prvi prijedlog povećani nadzor nad provedbom postojećih mjera. Analizom smo utvrdili da su žarišta postale određene tvrtke i ustanove u kojima se mjere nisu dovoljno dobro provodile ili je do popuštanja mjera došlo zbog radnog procesa, pa smo predložili bolji način provođenja mjera, rekao je.

Uočeni su i klasteri i u školama,tj. međusobno moguće povezani slučajevi učenika u školama kao i zaražavanje povezano sa sportskim aktivnostima u zatvorenim prostorima, barem u dijelu u kojem se koriste svlačionice, izvijestio je glavni županijski epidemiolog.

Opuštenost se više ne može dopustiti

- Računamo da će britanska varijanta virusa prevladati u populaciji, ako već nije. Mjere su identične, kao i prethodne, a naglasak je na tome da se opuštenost više ne može dopustiti i potrebno je vratiti se na poštivanje postojećih mjera, uz pojačan nadzor, rekao je Rončević naglasivši da treba rigorozno provoditi i nadzirati provođenje mjera.

Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da se u osnovnim školama kojima je osnivač županija ne radi o povećanju broja zaraženih učenika, nego se radi o preventivnoj mjeri. Kazala je da će danas razgovarati s osnivačima ostalih škola gradovima Opatiju, Rijeku i Crikvenicu i vidjeti hoće li i oni prijeći od ponedjeljka na predmetnu online nastavu.

Što se tiče srednjih škola, ima nešto više zaraženih u prethodna dva dana. Od ponedjeljka bi srednje škole prešle na online nastavu, a odluka u vezi s učenicima završnih razreda i maturantima bit će donesena tijekom dana.

Župan Zlatko Komadina rekao je da postoji dvojba - viši razredi bi išli u izolaciju, ali je pitanje što s maturantima. Rekao je da je stajalište ministarstva da zbog složenosti nastave njih treba izuzeti iz C modela te da će danas biti o tome odlučeno.

- Maske se u zatvorenim prostorima moraju nositi, ove mjere su preventiva, a od lokalnih stožera očekujemo da aktiviraju sve svoje covid-redare, naglasio je Komadina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!